Trump otpužio Iran za orkestriranje napada na američko veleposlanstvo u Bagdadu

Flickr

Američki predsjednik Donald Trump optužio je u utorak Iran za “orkestriranje” napada na američko veleposlanstvo u Bagdadu.

“Iran je ubio američkog poduzetnika i ozlijedio mnoge. Snažno smo uzvratili i uvijek ćemo. Sada Iran orkestrira napad na američko veleposlanstvo u Iraku. Za to će odgovarati. Očekujemo da Irak iskoristi svoje snage i zaštiti veleposlanstvo i o tome nas obavijesti”, objavio je Trump.

Deseci prosvjednika i pripadnika iračke šijitske paravojne skupine upali su u utorak u kompleks američkog veleposlanstva u Bagdadu, gnjevni zbog američkih zračnih udara na proiransku miliciju, provalili su kroz glavni ulaz i zapalili prostor za prijem, nakon čega su snage sigurnosti bacile suzavac i i šok granate.

VIDEO Policija rastjerala prosvjednike ispred američkog veleposlanstva u Iraku

State Department i Bijela kuća nisu odmah odgovorili jesu li američki veleposlanik i osoblje evakuirani iz veleposlanstva u iračkom glavnom gradu.

Irački dužnosnici rekli su da su veleposlanik i osoblje evakuirani u utorak iz sigurnosnih razloga nakon što su se tisuće prosvjednika i militantskih boraca okupili ispred veleposlanstva bijesni zbog američkih zračnih napada na Irak.

U ponedjeljak su dužnosnici State Departmenta rekli da je Washington pokazao suzdržanost i strpljenje unatoč rastućim provokacijama Irana ili skupina koje podupire Iran, ali da je vrijeme da ponovno uzvrati iranskoj agresiji.

“Nadali smo se da se Iran neće zbuniti i krivo procijeniti našu suzdržanost kao slabost. No, nakon toliko napada predsjedniku je bilo važno uputiti naoružane snage da uzvrate na način koji će iranski režim razumjeti”, rekao je Brian Hook, američki izaslanik za Iran.

Komentari