Trump optužuje za prevaru: Jučer navečer bio sam u prednosti, a zatim je počela magično nestajati; Biden je prešao u vodstvo u Michiganu

Profimedia

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je izrazio sumnju u valjanost prebrojavanja glasova u nekoliko ključnih saveznih država nakon predsjedničkih izbora održanih u utorak i bez dokaza optužuje protivnike za prevaru.

“Jučer navečer bio sam u prednosti, u brojnim ključnim državama”, napisao je na Twitteru. “A zatim, jedna za drugom počele su nestajati magično s pojavom i prebrojavanjem iznenadnih glasačkih listića”.

Riječ je o glasačkim listićima koji su pristigli poštom i njihovo prebrojavanje moglo bi potrajati nekoliko dana u pojedinim državama. Noću je prebrojavanje tih listića smanjilo Trumpovu prednost u Michiganu i Wisconsinu, dvjema ključnim državama o kojima ovisi ishod izbora i to bi prebrojavanje moglo ugroziti njegovu prednost u Pennsylvaniiji.

Trump je također naglasio da su se ankete “povijesno” prevarile.



Njegov protukandidat, demokrat Joe Biden obećao je na Twitteru da neće stati sve dok se ne prebroji svaki listić.

Kampanje obojice kandidata za Bijelu kuću u idućih četiri godine pokušavaju uvjeriti javnost da su upravo njihovi kandidati pobijedili.

“Ako prebrojimo sve zakonite glasačke listiće, mislimo da će predsjednik pobijediti”, izjavi je Bill Stepien, direktor kampanje Donalda Trumpa.

No naglasio je da rezultati u Winsconsinu, jednoj od ključnih država, ne opravdavaju ponovno prebrojavanje glasova, a ako bi se takav scenarij odigrao rezultati bi se čekali nekoliko dana možda i tjedana.

Direktorica Bidenove kampanje, Jen O’Malley Dillon, uvjerava s druge stane da je demokratski kandidat u dovoljnoj prednosti da prikupi potrebnih 270 elektorskih glasova koji će ga učiniti 46. predsjednikom Sjedinjenih Država.

“To je sigurno”, ustvrdila je ona.

Trenutna situacija u šest neizvjesnih američkih država

Ishod američkih predsjedničkih izbora sveo se na šest saveznih država, gdje se u srijedu još broje glasovi a utrka je suviše izjednačena da bi se mogao proglasiti pobjednik.

Evo kakvo je stanje u svakoj od njih:

Joe Biden trenutačno ima 238 elektorska glasa, a Donald Trump 213. Za ulazak u Bijelu kuću potrebno ih je 270.

Michigan

Država daje 16 elektora u izborni kolegij.

U toj industrijskoj državi na sjeveru u kojoj je Donald Trump 2016. za dlaku pobijedio demokratkinju Hillary Clinton prebrojano je 96 posto glasova.

Joe Biden je u zadnjoj procjeni ondje imao neznatnu prednost ispred Trumpa (49,7 posto prema 48,8 posto).

Američka glasila pišu da bi glasovi koje još treba prebrojati, osobito oni poslani poštom, mogli ići na ruku demokratskom kandidatu.

Konačan rezultat mogao bi biti poznat u srijedu.

Wisconsin

Ova savezna država ima 10 elektora.

U toj, još jednoj državi na sjeveru, uglavnom poljodjeljskoj, gdje je Donald Trump prije četiri godine pobijedio s veoma malom razlikom, prebrojano je 95 posto glasova.

Zasad vodi Biden (oko 49,6 posto) ispred Trumpa (49 posto).

Konačan rezultat očekuje se u srijedu, nakon trostruke provjere.

Nevada

Ima 6 elektora.

U toj pustinjskoj državi na zapadu, gdje je Hillary Clinton pobijedila 2016. prebrojano je 67 posto glasova.

Zasad ondje vodi Joe Biden (49,3 posto), a Donald Trump dobiva 48,7 posto.

Mjesne izborne vlasti su u srijedu ujutro izvijestile da je prebrojavanje obustavljeno i neće se nastaviti prije četvrtka.

Osvajanjem elektora u Michiganu, Wisconsinu i Nevadi (16+10+6) Joe Biden bi dobio 32 elektorska glasa koliko mu nedostaje da dosegne “čaroban broj” 270.

Georgia

Ima 16 elektora.

U toj državi na jugoistoku koja tradicionalno glasuje za republikanskog kandidata prebrojano je 95 posto glasova.

Donald Trump ondje trenutačno ima laganu prednost (50,3 posto) ispred Joea Bidena (48,7 posto), ali razlika bi se mogla smanjiti, predviđaju američki mediji.

Konačan rezultat očekuje se tokom dana.

Sjeverna Karolina

Ima 15 elektora.

U toj, još jednoj državi na jugoistoku koja također tradicionalno bira republikance prebrojano je 94 posto glasova.

I u njoj zasad vodi Donald Trump (50,1 posto) ispred Joea Bidena (48,7 posto), ali dopisni listići poslani najkasnije na sam dan izbora primaju se sve do 12. studenoga.

Pennsylvania

Ima 20 elektora.

U toj industrijskoj državi u “Pojasu hrđe” na sjeveroistoku, gdje su oba kandidata vodila oštru kampanju prebrojano je 64 posto glasova.

Donald Trump trenutno ondje ima lijepu prednost (53,5 posto prema 45,4 posto za Joea Bidena), ali američki mediji pišu da će velik broj dopisnih glasova mahom biti za demokratskog kandidata rođenog u Pennsylvaniji.

Mjesne vlasti objavile su da će se konačan rezultat znati do petka.

Komentari