Trump optužio vođu pokreta ‘Black Lives Matter’ za izdaju i poticanje pobune

Gage Skidmore, flickr

Američki predsjednik Donald Trump optužio je vođu pokreta Crni životi vrijede (Black Lives Matter) za izdaju i poticanje pobune, što je najnoviji znak da američki predsjednik ostaje pri svom tvrdom stajalištu u nacionalnoj raspravi o policijskoj brutalnosti i rasizmu.

Trumpovi komentari uslijedili su nakon što je čelnik pokreta Crni životi vrijede, Hawk Newsome, u intervjuu za Fox News bio upitan o nasilnom aspektu prosvjeda.

Newsome je odgovorio da su prosvjedi pokrenuli ozbiljnu političku raspravu o reformi policije te da su uhićeni policajci koji su prekomjerno koristili silu.

Međutim, on je odbio osuditi nerede. “Rekao sam… Ako nam ova zemlja ne daje ono što želimo, tada ćemo srušiti ovaj sustav i zamijeniti ga”, kazao je.


“Možda govorim figurativno, a možda doslovno. Stvar je interpretacije”, dodao je.

Trump je na Twitteru oštro odgovorio na Newsomeovu izjavu.

“To je veleizdaja, poticanje na pobunu, pobuna!”, napisao je Trump. Potom je napisao “zakon i red”, što je fraza koju Trump često koristi.

Zaštita slobode govora po američkom ustavu i zakonima široka je i generalno crta se podvlači samo na izravno pozivanje na nasilje.

Uz oštro suprotstavljene strane po pitanju policijske brutalnosti i rasizma malo je vjerojatno da će Kongres usvojiti reformu policije u situaciji kada se najesen održavaju i predsjednički izbori.

Komentari