Trump obećaje nova radna mjesta i porezne olakšice tvrtkama koje vrate poslovanje iz Kine u Ameriku

Screenshot

Američki predsjednik Donald Trump obećao je da će otvoriti 10 milijuna radnih mjesta u 10 mjeseci, djelimice i kroz porezne olakšice kompanijama koje proizvodne pogone vrate iz Kine u SAD.

Domald Trump u anketama stoji lošije od demokratskog predsjedničkog kandidata Joea Bidena pa je pred izbore koji će biti održani 3. studenoga ponovo posegnuo za obećanjem o radnim mjestima.

“Kreirat ćemo porezne olakšice za kompanije koje vrate radna mjesta iz Kine u Ameriku”, obećao je američki predsjednik u ponedjeljak pristašama tijekom posjeta Minnesoti.

Ne navodeći pojedinosti, kazao je da njegova vlada planira dodatno smanjiti poreze i ublažiti regulativu kako bi potaknula ulaganja a spremna je i oduzimati ugovore s državom kompanijama koje su poslovanje preselile u Kinu.



“Prestat ćemo se oslanjati na Kinu, sami ćemo proizvoditi ključne lijekove i ostalo, ovdje u SAD-u”, izjavio je Trump, referirajući se na izvršnu uredbu iz srpnja o povećanju proizvodnje lijekova i medicinske opreme.

Trumpov kabinet poduzima mjere na više fronti kako bi „uravnotežio američke gospodarske veze s Kinom“, zabranivši domaćim kompanijama transakcije s kineskim tehnološkim divom Huaweijem i najavivši zabranu popularnih aplikacija poput TikToka.

Usvojen je niz izvršnih uredbi čiji je cilj proizvodnja ključnih proizvoda u SAD-u. Vlada odredbama i poticajima u okviru akcije “kupujmo američko” nastoji potaknuti kompanije da jačaju domaće lance opskrbe, posebno lijekova i medicinske opreme, podsjeća Reuters.

Trump u međuvremenu najavljuje snažan oporavak američkog gospodarstva od šoka uzrokovanog pandemijom koronavirusa, bude li ponovo izabran za predsjednika, tvrdeći da su njegova smanjenja poreza i druge mjere ojačali gospodarstvo, unatoč pandemiji.

“To što zajednički radimo nije ništa manje nego gospodarsko čudo, i ta se priča upravo ponavlja”, poručio je pristašama.

Američko gospodarstvo palo je u recesiju u drugom tromjesečju, kada su aktivnosti potonule 32,9 posto posto u odnosu na isto razdoblje lani, najsnažnije od 1947. godine, prema procjeni ministarstva trgovine s kraja srpnja. U prvom tromjesečju BDP je pao pet posto.

Komentari