Trump nije uspio spriječiti dostavu poreznih prijava okružnom tužitelju. Žalit će se Vrhovnom sudu

Bijela kuća

Savezni žalbeni sud u srijedu je odbacio pokušaj američkog predsjednika Donalda Trumpa da blokira okružnog tužitelja Manhattana u pribavljanju osam godina njegovih poreznih prijava radi istrage, a republikanski predsjednik je najavio da će se žaliti Vrhovnom sudu. 

Sud na Manhattanu je jednoglasnom odlukom troje sudaca odbacio Trumpove optužbe da je odluka porote tužitelja Cyrusa Vancea bila preopširna te donesena s ciljem da mu se našteti.

“Predsjednik ima ‘težak’ teret i ‘nezavidan ‘ zadatak: učiniti vjerodostojnim svoje tvrdnje kojima želi uvjeriti sud da sudski poziv koji mu je izrečen ne može poslužiti istražnom cilju kojem porota legitimno teži”, piše u odluci suda na Manhattanu.

“Njegova žalba u tome nije uspjela”.

Ovom odlukom će se sukobom između Trumpa i Vancea ponovno baviti američki Vrhovni sud.

Ta je institucija u srpnju odbacila tvrdnju republikanca da je imun na kriminalne istrage dok je u Bijeloj kući.

Jay Sekulow, Trumpov odvjetnik, najavio je da će se on žaliti Vrhovnom sudu. Obje strane slažu se da Vance ne može provoditi istragu tijekom žalbe, pokazuju sudski spisi.

New York Times je 28. rujna pisao kako je Trump 2016. i 2017. godine platio samo 750 dolara porezna saveznoj državi, a da u deset od prethodnih petnaest godina nije uopće platio porez na dobit, navodeći “kronične” gubitke.

Trump je demantirao taj izvještaj i na svom Twitteru pisao kako je platio mnoge milijune dolara poreza, iako dugo odbija javnosti pokazati svoje porezne prijave za razliku od svojih šest prethodnika u Bijeloj kući.

Vanceova istraga započela je prije više od dvije godine i bila je usredotočena na novac koji je Trumpov bivši odvjetnik Michael Cohen uoči izbora 2016. platio dvjema ženama kako bi šutjele o navodnim seksualnim odnosima s Trumpom.

Vance je nedavno proširio istragu te se ona sad bavi i bankovnim, poreznim i osiguravajućim prijevarama, kao i lažiranjem podataka o poslovanju.

Trump smatra da se istraga i dalje bazira na Cohenovim isplatama zbog čega je zahtjev za dobivanjem poreznih prijava neprimjereno “pecanje” za informacijama o njegovom poslovanju diljem svijeta.

Žalbeni sud nazvao je “neplauzibilnim” tvrdnju da je istraga ograničena na Cohenove isplate, te da nema potvrde da je Vance zatražio Trumpove porezne prijave jer pripada demokratskoj stranci.

Sva tri suca žalbenog suda imenovali su demokratski predsjednici, dok su u Vrhovnom sudu republikanci imenovali njih pet od osam.

Čak i da Vance dobije porezne prijave američkog predsjednika, on ih neće moći objaviti dok se ne podigne optužnica, a to se vrlo vjerojatno neće dogoditi prije izbora 3. studenoga.

Komentari