Trump neće održati predizborni skup u gradu koji je bio poprište rasnih nemira

Twitter

Američki predsjednik Donald Trump odlučio je odgoditi veliki predizborni skup u Tulsi u Oklahomi koji se trebao održati 19. lipnja, na Dan slobode kojim se obilježava ukidanje robovlasništva.

Najava održavanja skupa, na taj simboličan dan, u gradu koji je bio poprište nekih od najgorih rasnih nemira u američkoj povijesti, jako je loše dočekana.

Trump je u petak na Twitteru objavio da će taj skup, kojim je trebala početi njegova predizborna kampanja, biti odgođen “u znak poštovanja prema tom datumu”, 19. lipnja, i onoga što on predstavlja. Nije ulazio u pojedinosti.

Njegovi kritičari ocijenili su da je izbor Tulse provokacija, nakon smrti Georgea Floyda i masovnih prosvjeda protiv rasizma i policijskog nasilja koji su slijedili.



“To nije samo mig bijelim supremacistima, to je očito veliko slavlje za njih”, ocijenila je na Twitteru nakon najave skupa senatorica Kamala Harris.

Trump je u srijedu objavio da će nastaviti kampanju, suspendiranu zbog koronavirusa, velikim predizbornim skupovima u Oklahomi, Floridi, Arizoni i Sjevernoj Karolini, unatoč tome što se epidemiji još ne nazire kraj.

Dužnosnici njegove kampanje ocijenili su da su proturasni prosvjedi pokazali da se ljudi ne boje velikih skupova i da stoga nema razloga da se kampanju ne nastavi. Sudionici skupova morat će ipak potpisati dokument da neće nikoga tužiti ako se na njima zaraze virusom.

Trump trenutačno zaostaje u anketama za suparnikom demokratom Joeom Bidenom.

Komentari