Trump nastavlja s tvrdnjama o izbornoj prijevari, a njegove pristaše izlaze na ulicu

wiki

Pristaše američkog predsjednika Donalda Trumpa u subotu će izići na ulice kako bi poduprli njegove neosnovane tvrdnje o izbornoj pobjedi, dok on nastavlja s pravnim izazovima koji imaju malo izgleda, kako bi preokrenuo izbornu pobjedu Joea Bidena u svoju korist.

Trump je ostvario neznatan napredak na sudovima sa svojim tužbama i prvi put u petak počeo je sumnjati u svoj uspjeh, govoreći novinarima “vrijeme će reći” tko će biti u Bijeloj kući od 20. siječnja.

Od 7. studenog, otkad se smatra da je Biden pobjednik, bilo je i drugih protrumpovskih prosvjeda diljem zemlje, no bili su mali i zabilježeno je nekoliko incidenata.

Na protrumpovskim demonstracijama u Washingtonu i drugim gradovima trebale bi sudjelovati razne predsjednikove pristaše, ultra desničari i pripadnici milicije Čuvara zakletve, kao i Ponosni momci, u javnom pokazivanju potpore za Trumpovo nastojanje da ostane na vlasti.



Organizatori su skupovima nadjenuli različita imena, uključujući i Marš milijun MAGA, Marš za Trumpa i Zaustavite krađu. MAGA je akronim slogana Trumpove kampanje “Make America Great Again” (Učinimo Ameriku ponovno sjajnom”). Trump je tvitao svoju podršku.

Neke ljevičarske skupine planiraju protudemonstracije u Washingtonu i drugim gradovima.

Biden je naknadno učvrstio svoju pobjedu u petak, kad su rezultati Edison Researcha pokazali da je pobijedio u Georgiji, što mu je dalo ukupno 306 elektorskih glasova, daleko više od 270 koliko je bilo potrebno da ga se proglasi predsjednikom, i znatno više od Trumpovih 232.

306 glasova jednako je broju glasova koje je Trump 2016. godine osvojio kad je bio u utrci s Hillary Clinton, što je tada nazvao premoćnom pobjedom.

‘Ova administracija neće ulaziti u karantenu’

Trump je na događaju u Bijeloj kući bio blizu toga da prizna da će u siječnju napustiti Bijelu kuću.

“Ova administracija neće ulaziti u karantenu. Nadam se tome, što god da se dogodilo u budućnosti – tko zna koja administracija će to biti? Čini se da će vrijeme pokazati”, rekao je Trump u svojim prvim javnim komentarima otkad je Biden proglašen izbornim pobjednikom prije tjedan dana.

Kako je ishod izbora postao jasniji, Trump je raspravljao sa svojim savjetnicima o mogućim medijskim pothvatima i tome da ga se zadrži u javnom prostoru uoči moguće utrke 2024. godine, rekli su njegovi pomoćnici.

Razmišlja o tome da pokrene televizijski kanal ili kampanju preko društvenih medija kako bi konkurirao onima za koje je smatrao da su ga izdali i ugušili njegovu mogućnost da komunicira direktno s Amerikancima, prema riječima nekoliko njegovih savjetnika.

U njegovom užem timu, očekuje se da Trump vodi kampanju za republikanske kandidate u Georgiji uoči drugog kruga izborne utrke 5. siječnja koja će odlučiti koja će stranka kontrolirati američki Senat.

Komentari