Trump naredio ukidanje obuke o rasizmu u administraciji: Pridonosi podjelama i predstavlja antiameričku propagandu

Flickr

Američki predsjednik Donald Trump naredio je ukidanje obuke o rasizmu u saveznoj administraciji, za koju kaže da vodi “podjelama i predstavlja antiameričku propagandu”, objavila je u petak Bijela kuća.

Najava je slijedila osam tjedana prije održavanja predsjedničkih izbora i u jeku predizborne kampanje obilježene jakim napetostima između dvaju tabora o pitanju rasizma.

“Po medijskim izvješćima, od zaposlenika izvršne vlasti traži se da prolaze obuku u sklopu koje im se govori da ‘gotovo svi bijelci pridonose rasizmu ili da ondje gdje se od njih to traži, tvrde kako imaju koristi od rasizma'”, stoji u priopćenju Bijele kuće.

“Po medijskim izvješćima ta je obuka otišla toliko daleko da se tvrdilo da je rasizam ugrađen u uvjerenje po kojemu je Amerika zemlja prilika ili u uvjerenje da bi posao trebala dobiti najkvalificiranija osoba”, stoji u tekstu.



Predsjedniku je skrenuta pozornost na to da su agencije izvršne vlasti do danas potrošile milijune dolara poreznih obveznika “obučavajući” vladine radnike da vjeruju u antiameričku propagandu koja dijeli ljude.

Kritička rasna teorija je teorija unutar društvenih znanosti, razvijena iz postmoderne filozofije, koja koristi kritičku teoriju za ispitivanje društva i kulture u odnosu na kategorije poput rase, zakona i moći.

Ova teorija nastala je 80-ih godina prošlog stoljeća, a zastupa ideju po kojoj se “bijeli supremacizam” i “rasna moć” održavaju s vremenom te da zakoni igraju veliku ulogu u ovom procesu.

Komentari