Trump na udaru kritika zbog nesvakidašnje odluke: Pandemija nije vrijeme za raditi takve stvari

UN

Američki predsjednik Donald Trump našao se na udaru kritika nakon što je objavio kako će SAD privremeno prestati financirati Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) zbog njezinog “lošeg upravljanja” epidemijom koronavirusa.

Sjedinjene Države najveći su donator Svjetske zdravstvene organizacije sa više od 400 milijuna dolara u 2019. godini, što je otprilike 15% njenog proračuna.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres izjavio je da “nije vrijeme” za smanjivanje resursa za Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO).

“Sada nije vrijeme za smanjenje resursa za operacije Svjetske zdravstvene organizacije ili bilo koje druge humanitarne organizacije u borbi protiv virusa,” kazao je Guterres.


“Sada je vrijeme za jedinstvo i međunarodnu zajednicu koja će solidarno raditi na zaustavljanju virusa i njegovih potresnih posljedica”, rekao je glavni tajnik UN-a.

Predsjednik Američkog medicinskog udruženja Patrice Harris nazvao je to “opasnim korakom u pogrešnom smjeru koji neće olakšati pobjedu nad COVID-19” i pozvao Trumpa da je preispita.

Iz Centra za zdravstvenu sigurnost Johns Hopkins su poručili kako ovaj potez šalje pogrešnu poruku usred pandemije.

“Pandemija nije vrijeme za raditi takve stvari. Ovaj potez šalje pogrešnu poruku usred pandemije. WHO čini pogreške, kao što je to učinila u odgađanju reakcije na epidemiju ebole 2013. i 2014. u zapadnoj Africi. Možda će biti potrebne reforme, ali nakon što pandemija prođe,” kazao je dr. Amesh Adalja, stručnjak za zarazne bolesti i viši znanstvenik.

Orgnizacija Protect Our Care smatra kako ovo nije ništa drugo nego pokušaj predsjednika Trumpa da odvrati pažnju od neuspjeha njegove administracije u pripremi pandemije.

“Da budemo jasni, Svjetska zdravstvena organizacija nije bez greške, ali je nerazumno smanjiti financiranje na vrhuncu globalne pandemije. Ovaj će potez nesumnjivo učiniti Amerikance manje sigurnim.”

Trumpa je kritizirao i dr. William Schaffner, stručnjak za zarazne bolesti iz Medicinskg centra sveučilišta Vanderbilt.

“Ovaj virus ne treba putovnice. U nekoliko kratkih mjeseci otputovao je na sve kontinente svijeta, osim na Antarktiku. Ako se ikad dogodio događaj koji bi nam pokazao kako moramo raditi jače kao globalna zajednica, to je to, “rekao je.

Komentari