Trump je sjevernokorejskom vođi zaželio dobro zdravlje

Bijela kića, Shealah Craighead, Flickr

Američki predsjednik Donald Trump nije želio potvrditi medijske napise da se korejski vođa Kim Jong Un nalazi u kritičnom stanju nakon medicinskog zahvata, ali je diktatoru zaželio dobro zdravlje.

“Nadam se da je dobro”, rekao je Trump na konferenciji za medije u utorak. “Imao sam vrlo dobre odnose s Kim Jong Unom. I želio bih da je dobro. Vidjet ćemo hoće li tako biti. Ne znamo jesu li vijesti točne.”

Trump je izjavio da prvotno izvješće o Kimovom narušenom zdravlju dolazi od CNN-a – televizije s kojom dugo ima napet odnos, te da stoga nema povjerenja u vjerodostojnost vijesti.

Nema službenog komentara iz Sjeverne Koreje. Ured južnokorejskog predsjednika Moon Jaea Ina nije mogao potvrditi napise, rekavši da nema indikacija da je Kim patio od teških zdravstvenih problema.

Trump i Kim sastali su se dvaput na povijesnim susretima koji su odgodili mogućnost izravnih sukoba, no koji također nisu izgradili most između dvije dubinski podijeljene zemlje koje posjeduju nuklearno oružje.

Sjevernokorejski državni mediji u srijedu nisu spomenuli zdravlje ili kretanje svoga vođe, samo dan nakon što se na međunarodnoj sceni počelo intenzivno špekulirati glede njegova zdravlja nakon medijskih napisa da je nakon kardiovaskularne operacije u smrtnoj opasnosti.

Sjevernokorejski mediji nastavili su s uobičajenim izvještavanjem o Kimovim postignućima, objavivši njegove starije nedatirane citate o ekonomiji.

Južnokorejske i kineske vlasti te izvori bliski američkoj obavještajnoj službi sumnjičavi su prema medijskim napisima, dok je Bijela kuća rekla da pomno prati cijelu stvar.

Pretpostavke o zdravstvenim problemima Kim Jong Una pojavile su se nakon što nije bio nazočan obljetnici rođenja svoga djeda i oca nacije, Kim II Sunga, 15. travnja.

Komentari