Trump je ponovno doveo u pitanje integritet američkih izbora

Screenshot

Predsjednik Donald Trump ponovno je doveo u pitanje integritet američkih izbora, rekavši kako bi bilo “neprimjereno” uzimati dodatno vrijeme za brojanje desetaka milijuna glasačkih listića poslanih poštom u utrci protiv demokrata Joea Bidena.

Rano glasovanje, i poštom i osobno, poraslo je na rekordno visoke razine. Stručnjaci smatraju da bi brojanje glasačkih listića, a već je glasovalo više od 69 milijuna Amerikanaca, moglo potrajati danima ili tjednima, što znači da pobjednik možda neće biti proglašen u noći 3. studenoga, kada se birališta zatvore.

“Bilo bi ispravno i vrlo lijepo kad bi pobjednik bio proglašen 3. studenog, umjesto da se dva tjedna broje glasački listići, što je potpuno neprimjereno i ne vjerujem da je to prema našim zakonima”, rekao je Trump novinarima u Bijeloj kući prije odlaska na putovanje u Michigan, Wisconsin i Nebrasku.

“Vidjet ćemo što će se dogoditi,” dodao je američki predsjednik.



Trump je više puta i bez dokaza sugerirao da će povećanje broja glasova putem pošte dovesti do povećanja prijevara, iako izborni stručnjaci kažu da je to rijetko na američkim izborima. Glasanje poštom dugo je obilježje američkih izbora, a otprilike jedan od četiri glasačka listića je 2016. stigao poštom.

Demokratski dužnosnici, aktivisti i glasači izrazili su duboku zabrinutost da Trump neće prihvatiti ishod ako izgubi. Biden je to nazvao svojim najvećim strahom.

Do sada je glasano više od 69,4 milijuna glasača, približavajući se polovici ukupnog broja glasova u 2016. godini.

Komentari