Trump je pomilovao oca svog zeta i Paula Manaforta

bijela kuća

Američki predsjednik Donald Trump pomilovao je Charlesa Kushnera, građevinskog poduzetnika i oca svog zeta Jareda Kushnera, javlja u četvrtak Reuters, podsjećajući da predsjednici na odlasku u pravilu koriste pravo na pomilovanje, tradiciju koja seže od doba Abrahama Lincolna

Trump je pomilovao i svoga bivšeg voditelja kampanje Paula Manaforta i suradnika Rogera Stonea.

Manafort je osuđen kao dio posebne istrage o ruskom miješanju u američke izbore 2016. godine. Trump je ranije ublažio kaznu Stoneu, koji je osuđen zbog laganja pod zakletvom.

Pomilovanja su objavljena nakon što je predsjednik Trump stigao u Palm Beach, na Floridi, gdje će provesti Božić i Novu godinu. S njim je u predsjedničkom zrakoplovu Air Force One bio Jared Kushner, suprug njegove kćeri Ivanke.Sveukupno je Trump u srijedu pomilovao 26 osoba te smanjio kazne za još troje ljudi.

Charles Kushner je bio osuđen na dvije godine zatvora nakon što je 2004. priznao krivicu po 18 točaka optužnice za izbjegavanje poreza, utjecaja na svjedoke i nezakonite donacije.

Uz Manaforta i Stonea, Trump je pomilovao i neke druge istaknute ličnosti obuhvaćene istragom o miješanju Rusije u američke izbore, uključujući i bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Michaela Flynna i bivšeg savjetnika Georgea Papadopoulosa.

Predsjednik na odlasku koristi svoje ustavno pravo te je tijekom posljednjih dana objavio više pomilovanja, a očekuje se da će ih još biti do kraja mandata 20. siječnja.

Bivši predsjednik Bill Clinton je posljednji dan svog mandata pomilovao 140 ljudi, uključujući i svog brata Rogera Clintona.

Komentari