Trump je negativan na koronavirus i nastavlja s predizbornom kampanjom: Svima ću vam dati veliki poljubac

Foto: Profimedia

Američki predsjednik Donald Trump negativan je na COVID-19 nekoliko dana zaredom i ne može prenijeti zarazu na druge, rekao je liječnik Bijele kuće, dok Trump nastavlja predizbornu kampanju skupom na Floridi, prvim nakon što je objavljeno da je zaražen koronavirusom.

Večernjim skupom u zračnoj luci Sanford na Floridi Donald Trump će početi trotjedni “sprint” prema izbornome danu, dok najnovije ankete pokazuju da sve više gubi potporu u odnosu na demokratskog protukandidata Joea Bidena u dvije države koje bi mogle donijeti prevagu na izborima 3. studenoga.

Negativan nalaz Trumpova testa na COVID-19, prvi je nalaz koji je objavila Bijela kuća otkako je 2. listopada objavljeno da je američki predsjednik zaražen koronavirusom. Dr. Sean Conley napisao je u izvješću da test i drugi klinički i laboratorijski nalazi “pokazuju da ne postoji vidljiva replikacija virusa”.

I Bidenov test na COVID-19 bio je negativan, priopćeno je iz njegova stožera. Otkako je Trump objavio da je zaražen koronavirusom, bivši američki predsjednik nekoliko se puta testirao i bio negativan na koronavirus.



‘Osjećam se moćnim’

Predsjednik Donald Trump vratio se u predizbornu kampanju skupom na Floridi, prvim nakon što je objavljeno da je obolio od COVID-19, te se na otvorenom pojavio ne noseći zaštitnu masku i hvaleći svoje poteze u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Dolazeći na skup održan u zračnoj luci Sanford, Trump je bacao maske okupljenima i ponavljao kako se oporavio od COVID-19.

“Ja sam kroz to prošao. Kažu da sam imun. Osjećam se moćnim”, rekao je Trump tisućama pristaša koji su stajali jedni drugima rame uz rame, većinom ne noseći zaštitne maske. “Svima ću vam dati veliki poljubac”, rekao je Trump.

Trumpovim povratkom u kampanju počela su zadnja tri tjedna do izbora 3. studenoga, dok najnovije ankete pokazuju njegov sve veći zaostatak za protukandidatom, demokratom Joeom Bidenom u državama koje bi mogle donijeti prevagu na izborima.

Prvi skup planiran za ovaj tjedan, pokazao je da Trump nije promijenio pristup kampanji otkako se zarazio virusom. “Želite li tamo ići, idite”, rekao je okupljenima.

Kritičari su optuživali Trumpa da ne potiče okupljene na skupovima, pa čak ni osoblje Bijele kuće, na nošenje zaštitnih maski i poštivanje mjera socijalnoga distanciranja.

Najmanje 11 Trumpovih bliskih suradnika bilo je pozitivno na koronavirus, kojim se u SAD-u zarazilo više od 7,8 milijuna ljudi i od kojega je umrlo više od 214 tisuća, dok su milijuni ostali bez posla.

Trump pokušava promijeniti dinamiku predizborne utrke, za koju ankete provedene na nacionalnoj razini te u nekoliko država pokazuju da je gubi u odnosu na Bidena. Američki predsjednik mjesecima nastoji skrenuti pozornost javnosti s virusa i svoga pristupa pandemiji.

Komentari