Trump je na pragu aktiviranja zakona o vojnoj proizvodnji

Američki predsjednik u petak je zatražio od General Motorsa i Forda da hitno počnu proizvoditi respiratore, prijeko potrebne za oboljele od koronavirusa, prenosi Reuters i dodaje da bi Donald Trump mogao aktivirati zakon o vojnoj proizvodnji.

GM i Ford su priopćili da surađuju s ostalim kompanijama kako bi se uskoro pokrenula proizvodnja respiratora. Brojni demokrati, uključujući i njujorškog guvernera Andrewa Cuoma, zatražili su od Trumpa da aktivira spomenuti zakon i zatraži od industrijskih tvrtki da počnu proizvoditi medicinsku opremu.

Trump se danas obrušio na korporaciju GM zbog zatvaranje njihove tvornice u državi Ohio. Ta je tvrtka prošle godine  prodala postrojenje u Lordstownu jednoj ‘start-up’ tvrtki za električne kamione.

“General Motors smjesta mora otvoriti postrojenje u Lordstownu, koje je tako glupo napustio, ili otvoriti neku drugu tvornicu i ovog trenutka početi proizvoditi respiratore. Ford, krenite i vi s respiratorima. Brzo”!, napisao je Trump na Twitteru.



General Motors i Ford za sada ne žele ništa komentirati

“Rekli su da će nam dati 40.000 respiratora i to vrlo brzo. Sada govore da će ih biti tek 6000 potkraj travnja i to po velikoj cijeni”, dodao je Trump.

GM i Ford za sada nisu željeli ništa komentirati.

Predsjednikove izjave uslijedile su nakon što je New York Times dao naslutiti da Bijela kuća odustaje od velikog posla s GM-om i tvrtkom Ventec zbog previsokih cijena.

Ostali proizvođači automobila su potvrdili da rade na proizvodnji respiratora.

Toyota je u petak priopćila da dovršava ugovore o suradnji s najmanje dvije kompanije koje proizvode respiratore kako bi im pomogla u proširenju proizvodnih kapaciteta.

Komentari