Trump i Biden su najstariji predsjednički kandidati u američkoj povijesti

Donald Trump je sa 70 godina i sedam mjeseci u siječnju 2017. postao najstariji predsjednik na početku mandata u povijesti Sjedinjenih Država. Ako 3. studenoga pobijedi njegov suparnik Joe Biden, bit će to novi rekord jer demokrat puni 78 godina prije inauguracije 20. siječnja. 

Trump je srušio rekord bivšeg predsjednika Ronalda Reagana koji je imao dva tjedna manje od 70 godina kada je preuzeo Ovalni ured 1981.

Bivši predsjednik William Henry Harrison stupio je na dužnost sa 67 godina 1840. Njegov mandat bio je najkraći u američkoj povijesti jer je umro od upale pluća na svoj 32. dan u Bijeloj kući.

Trump i Biden imaju “nepopularnu čast” biti najstariji predsjednički kandidati.



Republikanci Bob Dole i John McCain bili su u svojim ranim sedamdesetima kada su ušli u kampanju. McCaina je pobijedio Barack Obama koji je imao tek 47 kada je izabran za američkog predsjednika.

Senator Bernie Sanders, koji je u rujnu napunio 79 godina, srušio bi sve ranije rekorde da je pobijedio na demokratskim predizborima i eventualno postao predsjednik.

Trumpovi skupovi doveli do preko 30.000 slučajeva covida-19

Masovni predizborni skupovi američkog predsjednika Donalda Trumpa doveli su do više od 30.000 potvrđenih slučajeva covida-19 i vjerojatno prouzročili smrt 700 Amerikanaca, navodi novo istraživanje sveučilišta Stanford.

Voditelji istraživanja objavljenog u petak pomno su pratili 18 Trumpovih skupova između lipnja i rujna te njihove posjetitelje i do deset tjedana nakon skupa, prenosi agencija Dpa.

“Zajednice u kojima su se održavali Trumpovi skupovi platili su visoku cijenu u smislu bolesti i smrti”, zaključili su istraživači.

Istraživanje je pokazalo da je stopa covida-19 često porasla u zajednicama koje su bile domaćini okupljanja u usporedbi s obližnjim gradovima koje Trump nije posjetio.

“Postoje neki pokazatelji da se poštivanje zdravstvenih uputa, poput uporabe maski, poboljšalo na kasnijim skupovima”, napisali su istraživači.

Na Trumpovim skupovima posjetiteljima su nuđene maske i mjerena im je temperatura, no mnogi maske nisu nosili.

Glasnogovornik njegova protukandidata Joea Bidena oštro je kritizirao Trumpove skupove kao mjesta “super širenja” zaraze na kojima se krše sva zdravorazumska zdravstvena pravila.

Na Bidenovim skupovima sudjelovalo je mnogo manje ljudi, svi su nosili maske i držali socijalnu distancu.

Komentari