Trump i Biden ovaj tjedan prvi put u izravnom televizijskom sučeljavanju

Kampanja za američke predsjedničke izbore ovaj tjedan ulazi u novu fazu političkim televizijskim spektaklom koji će pratiti milijuni Amerikanaca – prvim izravnim sučeljavanjem aktualnog predsjednika i njegova demokratskog izazivača. 

Donald Trump i Joe Biden sučelit će se u utorak, odnosno rano u srijedu po srednjoeuropskom vremenu, na prvoj od tri debate predviđene prije izbora 3. studenoga.

Izborna kampanja uvelike se zbog koronavirusa uvelike odvija virtualno što daje dodatnu težinu prvoj 90-minutnoj debati, kada će deseci milijuna Amerikanaca dobiti prigodu procijeniti dvojicu političara koji se međusobno optužuju da predstavljaju egzistencijalnu prijetnju Sjedinjenim Državama.

Biden je u subotu rekao da zna da će debata biti “teška”.



“Radit će se prije svega o osobnim napadima i lažima.. jer on samo to zna”, rekao je Biden o Trumpu. “On ne zna kako razgovarati o činjenicama. Za to nije dovoljno inteligentan”, dodao je.

Nakon prve 90-minutne debate koju će moderirati novinar Fox Newsa Chris Wallace, predviđene su još dvije, 15. i 22. listopada.

Biden (77) zbog pandemije vodi diskretniju kampanju od svog 74-godišnjeg protivnika.

Trump to koristi i ne prestaje govoriti o nedostatku energije svog protivnika, kojega naziva “uspavani Joe”. Naglašava i da je Biden marioneta radikalne ljevice.

Mjesece je proveo i ocrnjujući mentalno stanje Joa Bidena te javno postavljajući pitanje je li Biden uzimao lijekove kako bi mu um bio bistriji.

Trump nije imao debatu s nekim protivnikom od 2016. i izborne utrke s Hillary Clinton.

“Uobičajeno, prva debata je teža za aktualnog predsjednika”, rekao je Aaron Kall sa Sveučilišta Michigan i suautor “Debating The Donald.”

“Kad ste predsjednik vi ste pomalo u svom svijetu i povijesno prva debata obično ide protivniku”, dodao je.

Biden: Trump kao Goebbels

Biden tvrdi da je Trump “pomalo poput Goebbelsa” i koristi se receptima nacističke propagande.

“Ponavljate laž i opet i opet, ponavljate je, ponavljate, ponavljate.. kako bi ona postala prihvaćena činjenica.. Ljudi znaju da je predsjednik lažljivac”, rekao je Biden.

Teme na dnevnom redu debate vruća su politička i socijalna pitanja poput rezultata koje su u karijerama postigli Trump i Biden, imenovanje u Vrhovni sud, situacija s covidom-19, rasni odnosi i nasilje u gradovima te integritet izbora.

Američki predsjednik u subotu je nominirao konzervativnu sutkinju Amy Coney Barrett za sutkinju Vrhovnog suda, na poziciju koju je do smrti obnašala Ruth Bader Ginsburg.

Kandidati za Vrhovni sud moraju biti potvrđeni većinom u Senatu koji trenutno kontroliraju republikanci.

Vođa republikanske većine u Senatu Mitch McConnell pozdravio je nominaciju Amy Coney Barrett u izjavi kojom je jasno dao do znanja da će Senat glasati za Trumpov izbor.

Demokrati žestoko kritiziraju namjeru da se na tako važnu i doživotnu funkciju nekoga imenuje samo dva mjeseca prije izbora, ali malo je toga što mogu učiniti da republikance u tome spriječe.

Senatska saslušanja moguće nove sutkinje počinju 12. listopada.

Trumpov as iz rukava

Pošto Biden vodi u anketama i na nacionalnoj razini i u ključnim državama, Trump na ovu nominaciju, kojom će najviši američki sud gurnuti udesno u godinama koje dolaze, kao ključan vjetar u leđa svojoj kampanji.

A na televizijsku debatu gleda kao na as iz rukava. Trump ima veliko povjerenje u svoju moć na pozornici, ali će morati premostiti činjenicu o 200.000 umrlih od koronavirusa, govoriti o ekonomskom padu, te se suočiti s umorom Amerikanaca od njegovih neprestanih skandala.

“Kad Joe Biden stupi na tu pozornicu, bit će to prvi trenutak u četiri godine da će Amerikanci imati prigodu sučeliti Trumpa s onim što je napravio”, kazao je Steve Schmidt, republikanski strateg koji se pretvorio u Trumpova protivnika.

Bidenu kao izbornom favoritu prije svega treba da ostane odmjeren i stabilan. Ali će protiv sebe imati osobu koju mnogi smatraju najvećim provokatorom.

“Nema gotovo nikakve sumnje da će ga Trump pokušati isprovocirati”, rekao je David Barker, direktor Centra za kongresne i predsjedničke studije na Američkom sveučilištu.

Biden nema debelu kožu i neki od njegovih najpoznatijih gafova dogodili su se upravo kada je odgovarao na pitanje ili komentar koji ga je pogodio, dodao je.

Komentari