Trump i Biden održali su skupove na Floridi, ključnoj za predstojeće izbore

Američki predsjednik Donald Trump i njegov demokratski izazivač na predsjedničkim izborima 3. studenoga, Joe Biden, održali su skupove na Floridi, saveznoj državi koja je ključna za ishod izbora, javlja u petak BBC.

Bivši potpredsjednik pozvao je glasače Floride da promijene tijek pandemije i “umjesto fikcije izaberu znanost” tako da njihova država Trumpu zapriječi put prema reizboru, ponovivši da je “na kocki srce i duša Amerike”.

“Na vama je. Vi držite ključ. Ako Florida bude plava, gotovo je!”, poručio je Biden.

Slaveći sjajne ekonomske pokazatelje, Trump je, govoreći o Bidenu, birače upozorio: “Zaključat će vas!”



Naime, prema prvim procjenama objavljenim u četvrtak, američki bruto domaći proizvod (BDP) u trećem je kvartalu prema istom razdoblju prošle godine porastao rekordnih 33,1 posto i to je najbrži rast američkog gospodarstva od 1947. godine, kada je vlada počela prikupljati podatke.

Pet dana pet izbore, ankete pokazuju da Biden ima čvrstu prednost, no njegove šanse ne izgledaju tako uvjerljivo u “prevrtljivim” državama, tzv. ‘swing states’, u kojima glasovi mogu otići na bilo koju stranu i odlučiti o stanaru Bijele kuće.

Jedna od tih država je i Florida.

Do sada je mogućnost ranijeg glasovanja iskoristio 81 milijun ljudi, od kojih je 52 milijuna glasalo dopisno, te bi u zadnjih više od stotinu godina izlaznost mogla biti rekordna.

Trump upozorava da će Biden “osakatiti” ekonomiju

Na skupu u Tampi, predsjednik Trump je zaigrao na gospodarsku kartu i pokazatelje o rastu BDP-a bez presedana u trećem kvartalu u odnosu na isto razdoblje lani, 33,1 posto, i to nakon velikog pada u prethodna tri mjeseca zbog posljedica koronakrize.

Analitičari podsjećaju da se najnoviji podaci o BDP-u pozorno prate budući da su zadnji važan gospodarski pokazatelj pred predsjedničke izbore 3. studenoga.

Trumpu je pobjeda na Floridi “biti ili ne biti” za ostanak u Bijeloj kući, a ankete pokazuju zaostatak za Bidenom od 1,4 posto, što se smatra “statističkom mrtvom utrkom”.

Svoje pristaše je upozorio da će Biden, ukoliko pobijedi, zemlju staviti u karantenu.

“On će vas zaključati (…) Gledajte, nas se uspoređuje s Europom: Njemačka se dobro drži, Francuska se dobro drži, svi se dobro drže. Ali ne, ne drže se dobro”, rekao je Trump.

Ističući da su Europljani saveznici, rekao je da “kod njih brojke drastično rastu i oni se zatvaraju”.

“Ja se s time ne slažem i mi se nikada ponovo nećemo zatvoriti. Bili smo se zatvorili, shvatili smo bolest i sada smo otvoreni za poslovanje”, poručio je Trump.

Predsjednika je najavila njegova supruga koja se inače rijetko pojavljuje u kampanji, a najveći aplauz je doživjela nakon što im je uputila ove riječi: “Mi smo zemlja nade, a ne zemlja straha ili slabosti, i imamo vođu koji to pokazuje svaki dan”.

Biden: Trump je “odustao”

U polusatnom obraćanju okupljenima na ‘drive-in’ skupu na koledžu u okrugu Broward County, sjeverno od Miamija, Biden je rekao da mu nedostaje druženje i rukovanje s ljudima, ali da je njegov tim odlučio biti odgovoran te je zahvalio prisutnima što nose maske i održavaju fizički razmak.

Također je Trumpov skup na drugoj strani Floride nazvao “događajem-superširiteljem zaraze”.

“Donald Trump je izvjesio bijelu zastavu, napustio naše obitelji i predao se virusu. Donald Trump se predao”, rekao je Biden.

Također je pozvao na obavezno nošenje maski.

“To nije politička izjava, već domoljubna dužnost, za Boga miloga”, rekao je Biden.

Na skupu na Floridi je kazao da neće uvesti ‘lockdown’ ako postane predsjednik, iako na prošlotjednoj debati to nije isključio.

Za Trumpa je kazao da je to osoba koja “jedino zna pobijediti ako nas podijeli po pitanju rase, nacionalnosti, zemlje porijekla i roda”.

U petak će Trump i Biden održati skupove u Minnesoti, koja je 2016. glasala za Hillary Clinton.

Biden će u petak također posjetiti Wisconsin i Iowu, a u subotu drži skup u Michiganu, zajedno s bivšim predsjednikom Barackom Obamom.

Komentari