Trump će potpisati izvršnu uredbu o reformi policije

Pixabay

Američki predsjednik Donald Trump u utorak će potpisati izvršnu uredbu o reformi policije, iako se još ne zna što će točno promijeniti, u vrijeme dok je SAD poprište prosvjeda protiv rasizma i policijske brutalnosti.

“Krajnji cilj je da imamo zakon i red i želimo da se to postigne pošteno, pravedno i sigurno”, rekao je Trump u ponedjeljak, naglašavajući kako snage sigurnosti ‘većinom čine odlični ljudi’.

Trump je prošlog tjedna natuknuo kako razmišlja o ideji uključivanja većeg broja socijalnih radnika u rad policije, te postavljanja nacionalnih policijskih standarda.

Prosvjedi diljem SAD-a traju od prošlog mjeseca kad je Afroamerikanac George Floyd preminuo u Minneapolisu jer je policajac klečao na njegovom vratu gotovo devet minuta, iako ga je Floyd upozoravao da ne može disati.



Većina reformi je na saveznim državama

Trumpov potez događa se dok Kongres pregovara o uvođenju reformi policije na državnoj razini, iako većinu reformi trebaju donijeti savezne države i lokalne vlade koje upravljaju svojim snagama sigurnosti.

Demokrati žele zabraniti zahvat gušenja i nenajavljene policijske pretrese po nalogu te žele veći broj kamera na policajcima i bazu podataka lošeg postupanja snaga sigurnosti. Traži se i izmjena imuniteta policajaca kako bi bili lakše sankcionirani za loše postupanje.

I republikanci rade na svojim prijedlozima, a očekuje se da će oni biti blaži.

Aktivisti ljevice pak zahtijevaju smanjivanje sredstava za policiju kako bi se taj novac preusmjerio na socijalne programe, a radikalnija struja predlaže potpuno ukidanje policije.

Komentari