Troje republikanaca u Zastupničkom domu podupire opoziv Trumpa

Twitter

Čvrsti stisak američkog predsjednika Donalda Trumpa prema Republikanskoj stranci nastavlja u utorak pokazivati nove znakove slabosti nakon što je troje republikanaca, uključujući i člana vodstva u Kongresu, najavilo da će poduprijeti njegov opoziv zbog nedavnog napada na Kapitol.

Liz Cheney, broj 3 među republikancima u Zastupničkom domu, kazala je da se “nikada nije dogodila veća izdaja predsjednika Sjedinjenih Država njegove dužnosti i njegove zakletve Ustavu”, u trenutku dok donji dom parlamenta, u kojem dominiraju demokrati, pokušava otvoriti put uklanjanju Trumpa s dužnosti predsjednika.

Trump je “sazvao ovu rulju, okupio ovu rulju i potpalio vatru napada” na Kapitol prošle srijede, kazala je Chaney, kćerka bivšeg republikanskog potpredsjednika Dicka Cheneya dodavši: “Ja ću glasati za opoziv predsjednika”.

Još dva republikanca u Zastupničkom domu, John Katko i Adam Kinzinger, kazali su da će glasati za povijesni drugi po redu opoziv republikanskog predsjednika, koji bi trebao napustiti ured za samo osam dana.



Do njihovih najava dolazi u trenutku kada su republikanski čelnici u Zastupničkom domu u utorak objavili da neće pozvati svoje članove da glasaju protiv zahtjeva za Trumpovim opozivom, navodeći da je to stvar osobne savjesti, nakon što su Trumpove pristaše opustošile Kongres.

Zastupnički dom planira već u srijedu glasati o članku o opozivu predsjednika optužujući Trumpa za poticanje pobune, ako on sam ne da ostavku ili potpredsjednik Mike Pence ne poduzme korake te zatraži njegovu smjenu na temelju odgovarajućeg članka Ustava.

Donji dom američkog parlamenta trebao bi u utorak glasati o rezoluciji kojom se poziva potpredsjednik Pence da upotrijebi 25. amandman američkog Ustava da ukloni Trumpa s dužnosti, što je procedura do sada nezabilježena u američkoj povijesti.

New York Times objavio je da je republikanski čelnik u Senatu, kojim trenutno još uvijek dominiraju republikanci, Mitch McConnell, zadovoljan demokratskim zahtjevima za opozivom, sugerirajući da se Republikanska stranka želi odmaknuti od Trumpa nakon napada njegovih pristaša na Kongres.

McConnel vjeruje da će napori da dođe do Trumpova opoziva olakšati izgurivanje Trumpa iz stranke, naveo je Times.

Komentari