Tri četvrtine građana BiH podupire članstvo u EU

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Uvjerljiva većina i dalje podupire planove Bosne i Hercegovine da postane članica Europske unije, a tri četvrtine glasalo bi “za” da se danas održi referendum, pokazuje istraživanje Ravnateljstva za europske integracije koje djeluje pri Vijeću ministara BiH.

Rezultati predstavljeni u četvrtak članovima Vijeća ministara BiH pokazuju da bi za članstvo u EU glasalo 75,6 posto anketiranih.

U usporedbi s ispitivanjima provedenim 2019. godine to je pad potpore, no samo za jedan posto.

Eurooptimizam je izraženiji u Federaciji BiH gdje članstvo u EU podupire 87 posto građana, a slično je raspoloženje i u distriktu Brčko gdje članstvo u EU podržava 83,6 posto ispitanika.



U Republici Srpskoj potpora europskim integracijama znatno je manja jer u tom entitetu čije vodstvo vodi izrazito prorusku politiku članstvo u EU podupire tek 55 posto ispitanika.

Najveće prednosti europskih integracija ispitanici u BiH vide u jamstvima trajnog mira i stabilnosti, slobodi kretanja te vladavini zakona, a najviše strahuju da bi članstvo u EU moglo povećati troškove života.

No građani BiH nisu baš najbolje informirani o tome u kojoj je fazi proces približavanja njihove zemlje Europskoj uniji pa tako 18 posto građana misli da je zahtjev za članstvo već podnesen, a njih čak 25 posto da se o članstvu pregovara.

BiH je zapravo tek 2016. godine podnijela zahtjev za kandidatski status, a Europska komisija na to još nije odgovorila i traži ispunjavanje dodatnih uvjeta odnosno provedbu konkretnih reformi.

Komentari