Trgovinski sporazum EU-a i Britanije na vidiku, možda već večeras

Trgovinski sporazum između EU-a i Velike Britanije na vidiku je i mogao bi se postići danas ili sutra, objavio je u srijedu list The Sun, a po riječima europskog diplomata možda već večeras.

“Britanski i europski pregovarači nadaju se da će si stisnuti ruke danas poslijepodne ili sutra ujutro, ali napredak koči spor oko električnih automobila”, rekao je glavni politički novinar Harry Cole.

Britanski izvor izjavio je The Sunu: “Još nema bijelog dima, ali danas su došli sa šibicama”.

Trgovinski sporazum slijedi i mogao bi biti postignut već u srijedu navečer, rekao je diplomat Europske unije.



Pod uvjetom da ne bude imenovan, taj je diplomat rekao da bi članice EU-a trebale odobriti privremenu primjenu sporazuma kako bi on stupio na snagu 1. siječnja jer nema dovoljno vremena da ga ratificira Europski parlament.

Tri europska diplomatska izvora rekla su Reutersu da su članice EU-a počele pripremati procedure za primjenu novog trgovinskog sporazuma 1. siječnja.

Na sastanku s Europskom komisijom, koja u ime 27 članica pregovara s Britanijom, nacionalnim diplomatima u Bruxellesu rečeno je da budu spremni za sastanak u četvrtak.

“Čini se da je dogovor na pomolu. Ostaje samo za vidjeti hoće li se objaviti dana ili sutra”, rekao je jedan diplomat dodajući da je Europsko vijeće, koje predstavlja države članice u Bruxellesu, počelo pripreme za primjenu tzv. privremene aplikacije, odnosno za ubrzanu implementaciju sporazuma.

I dok su obje strane danima govorile da je dogovor sve bliži, Britanija je puno više od EU-a umanjivala šanse da će do njega doista doći.

Komentari