Treći mjesec zaredom udio njemačkih kompanija koje planiraju povećati cijene se smanjio

Ilustracija/Pixabay

Udio njemačkih kompanija koje planiraju povećati cijene smanjio se u srpnju treći mjesec zaredom, što pokazuje da je inflacija vjerojatno na vrhuncu, pokazalo je istraživanje njemačkog ekonomskog instituta Ifo. Ifov pokazatelj udjela kompanija koje planiraju povećati cijene u iduća tri mjeseca skliznuo je tako u srpnju na 47,4 boda, s 52,9 u lipnju i i 57,8 bodova u svibnju.

– Cijene će i dalje vjerojatno nastaviti rasti, ali će tempo usporiti. To znači da je inflacija vjerojatno na vrhuncu i da će se postupno smanjivati tijekom druge polovine godine, rekao je u četvrtak čelnik odjela prognozi u Ifo-u Tim Wollmershaeuser, dodajući da obično treba proći nekoliko mjeseci da bi se očekivanja kompanija o cijenama počela odražavati u potrošačkim cijenama.

U Njemačkoj je godišnja stopa inflacije mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), u lipnju znatnije usporila, na 8,2 posto, s 8,7 posto, prema podacima Eurostata. Godišnja stopa inflacije u EU u lipnju je dosegnula rekordnih 9,6 posto, porastavši za 0,8 postotnih bodova u odnosu na prethodni mjesec, a u eurozoni je uvećana za pola postotnog boda, na 8,6 posto, dosegnuvši novu najvišu razinu otkad se prikupljaju podaci.

Analitičari iz Reutersove ankete predviđaju da će u srpnju godišnja inflacija u Njemačkoj blago usporiti, na 8,1 posto.



Komentari