TREĆE DOCIJEPLJIVANJE U Izraelu treći put Pfizerom cijepljenje osobe starije od 60 godina

Ilustracija Foto: Armin Durgut/PIXSELL

U Izraelu se provodi treće docjepljivanje stanovništva cjepivom tvrtke Pfizer protiv koronavirusa.

Većina ljudi koji su primili treću dozu cjepiva osjetili su slične ili slabije nuspojave nego nakon primanje druge doze toga cjepiva, rezultati su inicijalnog istraživanja u Izraelu.

Prije desetak dana osobama starijim od 60 godina nudi se docjepljivanje trećom dozocom Pfizer cjepiva, a sve kako bi se usporilo širenje delta varijante Covida-19. To je pretvorilo Izrael u poligon za ispitivanje treće doze prije odobrenja američke Agencije za hranu i lijekove (FDA).

Dosad je trećom dozom tog cjepiva cijepljenjo više od 240 tisuća ljudi, objavila je jedna od najvećih izraelskih zdravstvenih ustanova Clalit.



O nuspojavama se izjasnila trećina ispitanika

U istraživanje je ukupno uključeno oko 4500 osoba koje su primile treću dozu od 30. srpnja do 1. kolovoza, a 88 posto sudionika istraživanja odgovorilo je kako su se u danima nakon što su primili treću dozu osjećali “slično ili bolje” u odnosu na to kako su se osjećali nakon druge doze.

O nuspojavama se izjasnio 31 posto ispitanika. Najčešća nuspojava bila je bol na mjestu ubrizgavanja.

Oko 0,4 posto ispitanika reklo je kako je patilo od poteškoća s disanjem, a jedan posto da je tražilo liječničku pomoć zbog jedne ili više nuspojava.

“Iako još nemamo dugoročna istraživanja o učinkovitosti i sigurnosti treće doze, za osobno upravljanje rizicima bilo koje osobe starije od 60 godina, ovi nalazi i dalje ukazuju na koristi cijepljenja, uz oprezno ponašanje među odraslima i izbjegavanje okupljanja u zatvorenim prostorima”, rekao je Ran Balicer, čelnik Clalitova istraživačkog odjela.

Komentari