Trebaju li cijepljene osobe imati posebna prava? ‘To bi dovelo do nove podjele u našem društvu i bile bi isto što i obveza cijepljenja’

Foto: Profimedia

Njemački mediji naveliko pišu o početku cijepljenja. Komentatori se tome uglavnom raduju, ali upozoravaju da se otvaraju mnoga pitanja. Recimo, treba li potvrda o cijepljenju biti neka nova vrsta osobne iskaznice. 

“Može li mali ubod u nadlakticu ispuniti velika očekivanja – to će se, zbog mnogih nepoznanica, tek pokazati”, piše Südkurier (Konstanz) o početku cijepljenja u Njemačkoj i širom EU.

“Ipak, prvi put u ovoj mračnoj godini ima povoda za nadu. Krenulo je nabolje. To je više nego što se nacija smjela nadati još prije nekoliko mjeseci. Koliko god bilo razumljivo nestrpljenje mnogih građana: cijepljenje može ispuniti svoju svrhu samo ako ljude ne povuče lakomislenost zato što konačno vide svjetlost na kraju tunela.”

Privilegije za ljude koji su cijepljeni brzo bi dovele do nove podjele

Süddeutsche Zeitung (München): “Posljednji dani pred odobrenje cjepiva u Europskoj uniji izgledali su posebno dugi, ali zbog toga ne smijemo zaboraviti da se još prije nekoliko mjeseci nitko nije baš kladio na tako brz uspjeh istraživanja. Prednost čekanja je i u tome da prema prvim brojkama iz SAD-a cjepivo barem ne nanosi štetu. A sada samo još treba i djelovati.”



Die Welt (Berlin): “Nadzor cjepiva i mogućih nuspojava je esencijalna stvar. Koliko često zaista dolazi do crvenila i bola na mjestu uboda? Koliko često zaista nastupaju bolovi u zglobovima ili povišena tjelesna temperatura, koliko često dolazi do alergijskih reakcija – i jesu li opasne po život? Štiti li cjepivo od infekcije ili samo od teških oblika oboljenja? Mnogo je otvorenih pitanja. O njima se mora otvoreno komunicirati.”

Volksstimme (Magdeburg): “Po mišljenju njemačkog ministra unutarnjih poslova Horsta Seehofera, oni koji su cijepljeni protiv koronavirusa ne bi trebali uživati posebna prava. I to je potpuno ispravno. Jer: privilegije za ljude koji su cijepljeni brzo bi dovele do nove podjele u našem društvu i bile bi isto što i obveza cijepljenja. A nje ne bi smjelo biti – a i bilo bi je nemoguće provesti.”

Frankfurter Rundschau (Frankfurt): “Kako će se izbjeći da tokom faze cijepljenja poraste pritisak na one koji se neće cijepiti? Prisile – nema. No suzdržani ljudi i skeptici dospijevaju u dilemu kada se naglasi da se svi što prije trebaju cijepiti kako bi bili spašeni životi. U praksi će to biti problematično kada će se oni koji su cijepljeni htjeti što prije vratiti u normalan život. Trenutno su dovoljna obećanja da cijepljeni neće uživati privilegije. Ali što će biti kada s vremenom bude rastao broj cijepljenih? Koliko će strpljivo oni morati čekati dok se ne postigne kolektivni imunitet i dok se svi prije ili kasnije ne budu mogli kretati bez korona-pravila?”

Ispravno je što nema obveze cijepljenja

Heilbronner Stimme (Heilbronn): “Ono što je jučer počelo u Europi uz veliku pažnju medija, važan je signal. Time je počelo i novo računanje vremena: sada suzbijamo virus preventivno i više ne trčimo nemoćno za njim. Ispravno je što nema obveze cijepljenja. Ali, uskoro će mnoge firme tražiti na uvid dokaz o cijepljenju prije nego što nekome dozvole dolazak na radno mjesto ili ulazak u zrakoplov. O tome bi trebali dobro razmisliti oni koji se striktno odbijaju cijepiti.”

Tageszeitung (Berlin): “Bila bi to politička katastrofa kada bi se počelo s pravljenjem razlike između onih koji se jesu i onih koji se nisu cijepili. Jer bi se odmah s pravom pojavila optužba da je usred pandemije netko pogazio riječ. Ali, ipak je vrijeme da se razmišlja i o ovoj temi. A prethodno bi valjalo i raščistiti stvari kada je riječ o granicama njemačkih odredbi i zakona. Ako Tajland ili SAD odluče zatvoriti svoje granice za one koji nemaju dokaz da su cijepljeni, onda će Seehofer moći samo udarati nogom o pod – jer neće moći ništa poduzeti protiv toga.”, piše Deutsche Welle.

Komentari