Tko sve uvodi obvezno cijepljenje? Pregled odluka u Europi i svijetu

Ilustracija Foto: Pixabay

Još jučer pisali smo o obveznom cijepljenju na jugu Europe, i to u Grčkoj. Naime, tamo je vlada na čelu s premijerom Kyriakosom Mitsotakisom donijela odluku o obveznom cijepljenju za sve zdravstvene radnike.

Neki su ipak protiv prisile

Već danas su se pojavile nove vijesti. Njemačka kancelarka Angela Merkel još je jednom istaknula značaj cjepiva, ali je istodobno odbacila bilo kakvu mogućnost da bi se na taj čin nekoga prisiljavalo. Tom prilikom je rekla:

“Kako bismo se oduprli agresivnim varijantama koronavirusa potrebno je da 85 posto građana bude cijepljeno. Mi smo daleko od ovih vrijednosti. Ipak, neće biti obveznog cijepljenja, a držanje pravila o udaljenosti i testiranje trebalo pomoći u prevenciji četvrtog vala zaraze.”

Osim toga, dala je i jednu zanimljivu izjavu: “Mi nemamo namjeru krenuti putem kojeg je predložila Francuska već se povjerenje građana koji još dvoje oko cijepljenja može steći“, rekla je Merkel.



Što to radi Francuska?

Francuska se nedavno priključila europskim zemljama koje uvode obavezno cijepljenje protiv Covida-19 za zaposlenike u zdravstvenom sustavu. U televizijskom obraćanju premijer Emmanuel Macron objavio je da će cijepljenje protiv Covida biti obavezno za zdravstvene djelatnike.

Ipak, kontrole i sankcije, prema medijskim izvješćima, neće krenuti odmah, nego sredinom rujna. O obaveznom cijepljenju zdravstvenih djelatnika i osoblja u domovima za starije i nemoćne u francuskoj javnosti raspravlja se već duže vremena jer vlasti nisu zadovoljne procijepljenošću, pogotovo zaposlenih u zdravstvu i socijali.

Ministar zdravstva Olivier Veran nedavno je apelirao na djelatnike tih javnih službi da se cijepe. U slučaju da se situacija ne poboljša, kazao je, vlada će morati razmotriti obavezno cijepljenje.

Druge zemlje s obveznim cijepljenjem

Zanimljiv slučaj dogodio se u Češkoj. Tamo je Europski sud za ljudska prava donio je presudu na zahtjev roditelja djece koja nisu primljena u vrtiće jer nisu cijepljena. Ocijenio je da obvezno cijepljenje „može biti nužno u demokratskom društvu“.

U Češkoj roditeljima prijeti i novčana kazna u slučaju kršenja obveze cijepljenja djeteta. Osim toga, djetetu se uskraćuje mjesto u vrtiću. Vrhovno sudsko vijeće je konačno donijelo presudu o šest predmeta u kojima je bilo riječ o djeci koja nisu primila obvezna cjepiva. U pet slučajeva tužbu sudu su podnijela sama pogođena djeca.

U SAD-u 150 zaposlenika velike bolnice otpušteno ili su dali otkaz zbog toga što nisu bili cijepljeni dok će Kazahstan uvesti obvezno cijepljenje protiv covida ili tjedno testiranje za sve koji rade u skupinama većima od 20 ljudi, objavilo je u srijedu ministarstvo zdravstva.

Obvezno cijepljenje u Hrvatskoj

O potrebi uvođenja obveznog cijepljenja kako bi se zaustavila pandemija sve se češće govori i u Hrvatskoj, a zanimljivo je da se iz dobrog dijela oporbenih stranaka s lijevog spektra već najavljuje kako Andreju Plenkoviću zbog toga ne bi radili velike probleme.

Dapače, šef najveće oporbene stranke Peđa Grbin kaže kako bi uz dobro obrazloženje utemeljeno na znanstvenim spoznajama on vjerojatno pristao dignuti ruku za to. Predsjednik države Zoran Milanović kaže pak da bi mu takvo rješenje bilo prihvatljivo ako bi se u Saboru donijelo dvotrećinskom većinom.

Sanja Barić, profesorica ustavnog prava s riječkog sveučilišta uzvraća, međutim, kako se za takav zakon više ne smije tražiti dvotrećinska većina. Da Vlada može dobiti dvotrećinsku potporu za uvođenje obveznog cijepljenja, smatra pak predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš.

Njen je stav da se sve odluke koje nameću obveze poput cijepljenja moraju donositi dvotrećinskom većinom. Iako pripada liberalnoj opciji, ne smatra da je uvođenje obveznog cijepljenja nešto što se kosi sa stajalištima liberala. Što će se zaista dogoditi, tek treba vidjeti.

 

 

 

 

Komentari