TKO JE U PRAVU? Necijepljeni slovenski vojnici ili tamošnje ministarstvo obrane?

Ilustracija

Slovenski vojnici koji se nisu cijepili požalili su se na diskriminaciju. No, slovensko ministarstvo obrane ističe kako nije diskriminiralo vojnike koji ne mogu ići u međunarodne misije jer se nisu cijepili protiv covida-19, objavio je u ponedjeljak pravobranitelj.

Odluka ministarstva stupila je na snagu potkraj srpnja i cilj joj je da se poveća udio cijepljenih u vojsci koji bi tako poslužili kao primjer ostalim građanima.

Na tu se odluku žalio vojnički sindikat, navodeći da se vojnici, koji se nisu cijepili iz osobnog uvjerenja, diskriminiraju u odnosu na cijepljene kolege.

Pravobranitelj u presudi navodi da necijepljenost iz osobnog uvjerenja nije razlog zbog koje se netko može diskriminirati, odnosno da osobna uvjerenja nisu “osobna značajka” diskriminiranog kao što su spol, boja kože kože, nacionalnost, jezik, vjera, invalidnost, starost, spolna orijentacija i slično.



Necijepljeni vojnici se žale da ih se zbog toga ne upućuje u međunarodne misije za koje se dobiva veća plaća i da dobivaju manje zadataka zbog čega će sporije napredovati i dobiti slabije ocjene.

 

Komentari