TIJESNA UTRKA Donald Trump osvojio je Floridu i vodi u više ključnih država, Biden zasad ima puno više elektora

Gotovo sva birališta u SAD-u u utorak su zatvorena, a američki predsjednik Donald Trump ima prednost u saveznim državama Ohio, Pennsylvania, Florida, Georgia i Teksas, koje se smatraju ključnima za ishod izbora u utorak. 

U 5 sati po srednjoeuropskom vremenu zatvorena su birališta u Kaliforniji, Oregonu, Washingtonu i Idahou, i još su otvorena samo na Aljasci.

Pedeset i pet elektora u Kaliforniji dobio je Biden, kao i elektore u Oregonu i Washingtonu, dok je Trump osvojio Idaho.

Biden u ovom trenutku ima veću prednost u broju elektora u odnosu na Trumpa, ali velike ‘swing’ države za koje još nije jasno kome će pripasti nose 38 elektora (Teksas), 29 Florida i 20 Pennsylvania. Nekoliko manjih također još nema pobjednika.



U nekima od država koje će odlučiti o pobjedniku Trump ima komotno vodstvo, dok je u nekima utrka i dalje tijesna. Fox News je proglasio aktualnog predsjednika pobjednikom na Floridi.

Američki mediji naglašavaju kako u nekima državama još nije prebrojan dobar dio ranih glasova, koji u principu prednost donose Bidenu.

U Pennsylvaniji još uvijek nije prebrojano milijun glasova.

Države koje su tradicionalno crveno republikanske ili plavo demokratske Trump i Biden osvojili su bez većih iznenađenja.

Kandidat mora dobiti 270 elektora da uđe u Bijelu kuću.

Donald Trump osvojio je Floridu

Florida je bila ključna za Trumpove nade u reizbor, bez nje teoretski je moguće da Trump pobijedi, ali gotovo nemoguće.

Podsjetimo, na Floridi se vodila dramatična utrka. Biden je u početku bio u vodstvu, ali ga je Trump brzo sustigao i na kraju i prestigao.

KRAJ DRAMATIČNE UTRKE NA FLORIDI Trump pobijedio u toj ključnoj državi za nešto manje od 400.000 tisuća glasova

Nove procjene 

Florida, Georgija, Sjeverna Karolina, Pennsylvania, Teksas: djelomični rezultati u ključnim državama u utorak navečer najavljuju tijesnu borbu republikanca Donalda Trumpa i demokrata Joa Bidena za ulazak u Bijelu kuću.

Po procjenama New York Timesa, republikanski predsjednik u dobroj je poziciji za osvajanje Floride a ako se taj trend potvrdi, imat će šanse za novi mandat u Bijeloj kući.

Ali put pred njim je dug jer mora dobiti većinu ključnih država u kojima zasad zaostaje za Bidenom koji je u prednosti u Ohiiju, Sjevernoj Karolini i u Pennsylvaniji. U Teksasu, tradicionalnom uporištu republikanaca, Trump i Biden su prilično izjednačeni, dok Trump vodi u Georgiji.

Bez većih iznenađenja dva su kandidata osvojili svoje plave odnosno crvene države

Biden je dobio Virginiju (13), Vermont (3), Massachussets (11), Maryland (10), Illinois (20), New Jersey (14), New York (29), Rhode Island (4), DC (3), Delaware (3).

Trump je osvojio Oklahomu (7), Missouri (10), Alabamu (9), Tennessee (11), Indianu (11) , Kentucky (8), Zapadnu Virginiju (5), Arkansas (6), Južnu Dakotu (3), Wyoming (3) i Mississippi (6).

Predsjednički kandidat za pobjedu mora dobiti apsolutnu većinu elektora, odnosno 270 od njih 538.

Florida i Pennsylvania među državama su koje će odlučiti o pobjedniku izbora između predsjednika Donalda Trumpa i demokratskog kandidata Joea Bidena.

Nijedan medij zasad ne predviđa nijednom kandidatu pobjedu u tim državama, ali je brojanje na Floridi značajno odmaklo i Trump je u solidnom vodstvu.

Za njega je Florida ključna da zadrži izglede za ulazak u Bijelu kuću.

U međuvremenu, po projekcijama CNN-a i Fox Newsa,  Biden dobiva Massachussets (11) , Maryland (10),  Delaware (3), Illinois (20), New Jersey (14), Connecticut  (7),  Maine (4) i DC (3), a Trump Oklahomu (7), Missouri (10), Alabamu (9) i Tennessee (11).

Ranije su projektice pokazale da je Trump osvojio Indianu (11)  i Kentucky (8) i Zapadnu Virginiju (5), a njegovu demokratskom suparniku pripale su Virginija (13) i Vermont (3).

AMERIČKI IZBORI Trump osvojio Indianu i Kentucky, Biden Virginiju i Vermont

Sve su to očekivani rezultati.

Projekcije za Georgiju i Ohio, savezne države koje bi također mogle biti neizvjesne, nisu zasad dale pobjednika.

Za osvajanje Bijele kuće potrebno je 270 elektorskih glasova, ali pobjednik izbora možda se neće znati još danima zbog prebrojavanja dopisnih glasova.

Ekonomija i pandemija najvažnija su pitanja za polovicu američkih birača u SAD-u

Ekonomija i pandemija koronavirusa najvažnija su pitanja za polovicu američkih birača koji su u utorak glasali na predsjedničkim izborima, pokazala je izlazna anketa.

Prema izlaznoj anketi agencije Edison Research 30 posto birača izdvojilo je ekonomiju kao glavno pitanje kada su odlučivali kome da daju glas, a 20 posto pandemiju koronavirusa, prenio je Reuters.

Četiri od 10 anketiranih birača smatra da se napori američke države na suzbijanju koronavirusa odvijaju “vrlo loše”, odnosno da se zemlja nije na dobar način suočila s pandemijom.

Ekonomija i pandemija najvažnija su pitanja za polovicu američkih birača u SAD-u

Komentari