Tijesna utrka. Evo koje su Trumpove, a koje Bidenove opcije?

Još uvijek je posve neizvjesno tko će postati novi američki predsjednik – Donald Trump ili Joe Biden. Međutim, kako piše analitičar Guardiana, Biden ima više opcija i mogućnosti za pobjedu, a i čini se da ima snažniju podršku u gradovima gdje se dopisni glasovi tek moraju zbrojati.

Biden trenutno vodi pred Trumpom sa 238 elektorska glasa u odnosu na 213. Ako se glasovi Aljaske, koja još nije prebrojala sve, no mediji smatraju da nema sumnje da će otići Trumpu, pribroje aktualnom predsjedniku, on ima 216 glasova.

Šest država ostaje još neizvjesno – Nevada, Wisconsin, Sjeverna Karolina, Georgia, Michigan i Pennsylvania.

Trumpove opcije

Najjednostavnije bi bilo da Trump osvoji 54 glasa pobjedom u Pennsylvaniji i još najmanje tri države. Ako ne pobijedi u Pennsylvaniji, onda mu treba svih pet preostalih država za konačnih 270 glasova.



Bidenove opcije

Bidenu trebaju još 32 glasa i ima više opcija za osvojiti ih. Najjednostavniji je pobjeda u Pennsylvaniji i Michiganu što bi mu donijelo 36 glasova. Bez Pennsylvanije Biden bi do pobjede mogao ako osvoji Michigan, Wisconsin i Nevadu. Ako slučajno pobijedi u Georgiji ili Sjevernoj Karolini, Guardian piše da bi to gotovo sigurno značilo i njegovu ukupnu pobjedu, prenosi N1. 

Komentari