Tijela 15 Hrvata ubijenih u Bugojnu nisu pronađena, zločinci iz Armije BiH šute

Za tijelima petnaestero ubijenih visokih hrvatskih vojnih i političkih dužnosnika traga se već punih 28 godina, a u zadnjoj višednevnoj potrazi postojala je nada da će biti pronađeni.

Nakon trinaest dana neuspješno su okončana iskapanja u potrazi za tijelima 15 ubijenih.

„Mi smo pretražili i više od 20 lokacija koje su bile sumnjive na temelju svakog iskaza koji su nam dostavili istražitelji“, rekao je član Kolegija direktora Instituta za nastale osobe Marko Jurišić.

Jurišić je predvodio skoro dvotjedno iskapanje, a obitelji ubijenih vjeruju kako područje Rostova krije tijela većine od 15 nestalih.


„Mi smo uvjereni da su naši nestali i završili tu na Rostovu”, rekla je Dijana Strujić, supruga nestalog Mihovila Strujića i predsjednica Udruge obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Bugojna.

Strujić je bio dragovoljac Domovinskog rata u Hrvatskoj kao časnik u legendarnoj IV. gardiskoj  brigadi Hrvatske vojske. Nakon izbijanja rata u BiH vratio se u HVO u Bugojnu, gdje je bio glavni operativac za središnju Bosnu.

Njegova supruga smatra kako su za smrt njezina supruga odgovorni ratni načelnik Bugojna Dževad Mlaćo i zapovjednik Armije BiH Selmo Cikotić, koji je aktualni ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Skupina od 21 zatočenog Hrvata odvedena je u studenom 1993. godine iz logora bošnjačke Armije BiH u središtu Bugojna, a po tvrdnjama hrvatske strane preuzeli su ih mudžahedini, dragovoljci iz muslimanskih zemalja iz svijeta čija se baza nalazila na lokalitetu Rostova, gdje je vršeno iskapanje.

Smatra se da su ih mudžahedini mučili i na svirep način likvidirali. U nekoliko navrata pronalažena su tijela ubijenih Hrvata Bugojna, a prošle godine na Rostovu su ekshumirana četiri tijela.

Podjsetimo, s područja Bugojna Armija BiH prognala je 14 tisuća Hrvata, a pobila njih 200. Od 200 mučki ubijenih Hrvata, čak 85 su bili civili. Ondje se nalazio i zloglasni logor “Stadion” kroz koji je prošlo 550 Hrvata od kojih su 294 punih osam mjeseci psihički i fizički zlostavljani.

Komentari