Tijekom prosvjeda ubijen 19-godišnjak, osumnjičeni u bijegu. Prosvjednici onemogućili policajcima pristup žrtvi

Policija u američkom gradu Seattleu objavila je u subotu da istražuje pucnjavu u kojoj je smrtno stradala jedna osoba, dok je još jedna ranjena, koja se dogodila u dijelu grada gdje se održavaju prosvjedi zbog policijske brutalnosti i rasne nejednakosti u SAD-u.

Pucnjava se dogodila unutar područja organiziranog prosvjeda (Capital Hill Organized Protest – CHOP), okupiranog od strane aktivista, gdje od 8. lipnja nema prisutstva policije. Iz policije navode da su odgovorili na dojavu o pucnjavi u parku Cal Anderson, no kada su i doznali da su dvije muške žrtve već prevezene u medicinski centar Harborview.

Glasnogovornica centra Susan Gregg potvrdila je da je bolnica u ranim subotnjim satima primila dvije žrtve pucnjave, a da je 19-godišnjak umro nedugo nakon dolaska, dok je druga osoba u kritičnom stanju i nalazi se na intenzivnoj njezi.

Osumnjičeni, jedan ili više njih, pobjegli su i još su uvijek u bijegu, objavila je policija, dodajući da ne raspolaže opisom počinitelja.



Okupacija okruga u Seattleu dogodila se uslijed širenja prosvjeda u SAD-a protiv policijskog zlostavljanja i nepravde, a nakon što je 46-godišnji Afroamerikanac George Floyd preminuo prilikom brutalnog privođenja u Minneapolisu, pri čemu mu je policajac, kasnije optužen za ubojstvo, na zemlji držao koljeno na vratu gotovo devet minuta.

Video snimke nakon pucnjave u Seattleu prikazale su malu grupu policajaca, sa zaštitnom opremom i vatrenim oružjem, koji su pješice ušli u zonu prosvjeda, pri čemu su okupljeni prosvjednici podizali ruke u zrak i vikali na policajce da bace oružje.

Snimke, koje je vidio Reuters, također su pokazale ljude koji okružuju više policijskih automobila, koji su potom napustili to područje.

Policija je u izjavi prosvjednike nazvala “nasilnom gomilom koja je službenicima onemogućila siguran pristup žrtvama”.

Komentari