TEŠKA SITUACIJA Prva žrtva koronavirusa u Srbiji, kritično još osmero, vlada uvodi strože mjere

Ilustracija

Srbija je u petak Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) prijavila prvu žrtvu koronavirusa na svom teritoriju, a premijerka Ana Brnabić izjavila je novinarima da je preminuo 59-godišnji Kikinđanin, zaražen od nositelja virusa čiji je sin boravio u Milanu.

Još osam pacijenata kritično

Brnabić je novinarima na tiskovnoj konferenciji u Vladi Srbije rekla da se liječnici bore za živote još osmero pacijenata koji su na respiratorima i imaju tešku kliničku sliku, te navela da su u kućnoj izolaciji 64 osobe.

Ona je potvrdila nove epidemiološke podatke u Srbiji do petka 18 sati te je u toj zemlji ukupno 135 zaraženih, uz 32 nova slučaja za posljednja 24 sata.

“Moramo poštivati mjere samoizolacije da bi liječnici bar imali mogućnost da se izbore i pobijede taj virus”, rekla je ona, navodeći da je od petka ujutro u osam sati do 18 navečer registrirano novih 17 slučajeva.



Infektivna klinika u Beogradu, koja je od prije tri dana pod kontrolom i zaštitom Vojske Srbije, već je popunila svoje predviđene kapacitete, pa se novi pacijenti upućuju u bolnicu “Dragiša Mišović”.

Zaraženi su i liječnici

Epidemiolog dr Branislav Tiodorović izjavio je večeras za RTS da u Nišu ima 27 potvrđenih slučajeva koronavirusa, među kojima ima i liječnika, ali je naglasio kako je “važno da virus nije ušao u bolnicu”.

“Imamo jednu hospitaliziranu kolegicu i 19 građana, među kojima je šest liječnika, kao i dvije medicinske sestre u kućnoj izolaciji, čime stvaramo uvjete da se prekine lanac prenošenja”, rekao je Tiodorović za RTS.

“Svi mi smo odgovorni da pokušamo zaštititi sebe i svoje time što ćemo izlaziti što je manje moguće i poštivati preporuke stručnjaka i nadležnih tijela. Molim vas, ostanete u svojim domovima”, apelirala je srbijanska premijerka.

Ona je najavila da će Vlada Srbije u naredna dva dana dodatno pooštriti mjere zabrane kretanja – od subote u 20 sati prestaje javni prijevoz na kompletnom teritoriju Srbije, a od nedjelje slijedi zabrana rada ugostiteljskih lokala.

“Suspendiramo javni gradski prijevoz u cijeloj Srbiji do daljeg, od nedjelje u 20 sati zatvaramo restorane, kafiće i tržne centre”, najavila je Brnabić nove mjere koje će u subotu Vlada i službeno objaviti.

Dozvolit ćemo dostavu hrane, a taksisti će nastaviti raditi do daljeg, objasnila je Brnabić.

Srbijanska premijerka najavila je da će u subotu između 19 i 20 sati iz Kine stići najveći zrakopolov nacionalne kompanije Air Srbia s opremom, medicinskim sredstvima i kineskim ekspertima koji imaju iskustva u borbi sa korona virusom.

Očekuje se pomoć od Kine

Ranije danas u Beogradu je objavljeno pismo kineskog šefa države Xi Jinpinga srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću koji je najavio dalju snažnu potporu i pomoć Kine Srbiji u borni protiv koronavirusa, te u smanjivanju posljedica u gospodarstvu i ekonomiji.

Brnabić je večeras uputila apel privatnim poslodavcima za “maksimalno razumijevanje za zaposlene” i zamolila ih da zaposlenicima omoguće rad od kuće ukoliko je to moguće.

Beogradski mediji javljaju večeras da se deseci srpskih državljana nalaze širom svijeta u nemogućnosti da, zbog globalnih mjera zatvaranja granica i obustave međunarodnog prijevoza putnika, vrate u Srbiju.

Posebni zrakoplov ruskog “Aeroflota” večeras je iz Moskve, uz dozvolu Vlade Srbije koja je obustavila sav međunarodni putnički prijevoz, vratio 90 srpskih studenata, ali državljana Srbije ima i u Nizozemskoj, Indiji, Španjoskoj, Italiji, pokazuju video-snimke koje objavljuju beogradski elektronički mediji.

U Srbiji je večeras na snazi treći dan policijskog sata koji je na snazi od 20 navečer do pet ujutro. Nad Beogradom se povremeno čuje nadlijetanje helikoptera, a na ulicama je tek poneki usamljeni šetač s psom.Ministar policije Nebojša Stefanović objavio je da su tijekom druge noći policijskog sata uhićena 154 prekršitelja te zabrane i protiv njih će biti podnijete kaznene prijave, a policija je najavila još oštrije kontrole kršenja vladinih mjera kojim se pokušava spriječiti širenje zaraze koronavirusom.

Komentari