TEORISTIČKI NAPAD U BEČU Pucalo se na šest lokacija u gradu, više je mrtvih i ranjenih, građani su pozvani da ostanu kod kuće, a škole su zatvorene

Napad u centru Beča, u kojemu je ubijeno troje prolaznika, izveo je barem jedan islamistički terorist, rekao je austrijski ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer.

Policija je priopćila da je u napadu poginulo troje prolaznika – dvojica muškaraca i žena – a jednog napadača ubila policija.

Napadač je bio simpatizer ekstremističke skupine Islamske države, Nehammer je rekao na konferenciji za medije u utorak ujutro.

Bio je naoružan jurišnom puškom i imao je lažan pojas s eksplozivom. Očito je želio izazvati paniku, dodao je Nehammer.



Policija je ranije priopćila da je nekoliko osumnjičenih naoružanih automatskim oružjem počeo pucati u Seitenstettengasseu, ulici u središtu Beča, oko 20 sati. Više napadača otvorilo je vatru na šest lokacija blizu središnje bečke sinagoge.

Nehammer je ranije rekao da je najmanje jedan osumnjičeni u bijegu.

Na ulicama Beča raspoređeno je 1000 policajaca, dok je istraga u punom zamahu.

Građani bi trebali izbjegavati centar grada, kažu vlasti.

“Sada ne možemo isključiti da nema drugih napadača”, rekao je Nehammer.

Glasnogovornik Bečkog zdravstvenog saveza Christoph Mierau rekao je za Austrijsku novinsku agenciju (APA) da je 15 osoba ozlijeđeno, od kojih sedam teže.

Vojska preuzima zaštitu nad imovinom grada

Dodao je da se radilo o više napadača koji su otvorili vatru na šest lokacija blizu središnje bečke sinagoge.

Nakon napada, aktivirane su i austrijske oružane snage. Vojska će preuzeti zaštitu imovine u glavnom gradu kako bi rasteretili policiju, a aktivirani su iz dijelovi zapovjedništva za potporu borbi protiv terorizma.

Policija je blokirala područje i traga za više napadača koji su još u bijegu. Jedan od njih ubijen je u sukobu s policijom. Druga žrtva je civil. U obračunu je teško ranjen i policajac.

Glasnogovornik Bečkog zdravstvenog saveza Christoph Mierau rekao je za Austrijsku novinsku agenciju (APA) da je 15 osoba ozlijeđeno, od čega sedam teže. Strahuje se da bi žrtava moglo biti još.

Pojavile se poruke koje zazivaju sveti rat protiv Zapada

Austrijski mediji objavljuju snimke nekoliko sigurnosnih kamera koje pokazuju jednog ili više napadača u bijelim kombinezonima naoružanih automatskim oružjem, a policija ih je putem Twittera pozvala da snimke ne dijele na društvenim mrežama.

Na društvenim mrežama se pojavilo nekoliko poruka u kojima se jezikom islamističkih organizacije poziva na “sveti rat” protiv Zapada.

U trenutku napada, koji je počeo nekoliko sati prije najavljenog zatvaranja zbog širenja pandemije, u sinagogi nije bilo nikoga, kazao je predsjednik tamošnje židovske općine Oskar Deutsch.

Zemlje EU osudile napad: Ovo je naša Europa, naši neprijatelji moraju znati s kim imaju posla

Napad su u međuvremenu najstrože osudili Njemačka, Francuska i Europska unija. Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel nazvao ga je kukavičkim. “Mi smo uz Austriju”, poručio je.

“Mi Francuzi dijelimo šok i tugu austrijskog naroda čije je srce, Beč, napadnut večeras. Nakon Francuske i naši prijatelji su napadnuti. Ovo je naša Europa. Nećemo ustuknuti pred terorom, naši neprijatelji moraju znati s kim imaju posla”, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Hrvatska osudila napad u Beču

Hrvatski premijer Andrej Plenković osudio je u ponedjeljak navečer stravičan napad u Beču i izrazio solidarnost austrijskom narodu.

“Hrvatska je uz vas u ovim teškim trenucima”, poručio je Austrijancima predsjednik hrvatske vlade na svom Twitteru.

I ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman osudio je večerašnji napad na Beč kao šokantno djelo nasilja i mržnje.

Večerašnji napad na Beč šokantno je djelo nasilja i mržnje. Hrvatska je u zajedništvu i solidarnosti s Austrijom, poručio je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman na Twitteru.

Komentari