TEHERAN UZVRAĆA UDARAC Iran tvrdi da je u napadu ubijeno 80 ‘američkih terorista’, Trump poručuje: Sve je dobro

Iranski raketni napadi u srijedu na američke snage u Iraku u znak odmazde za američki napad dronom i ubojstvo iranskog vojnog zapovjednika prošlog tjedna, potaknuli su strah od novog rata na Bliskom istoku.

Iranska državna televizija objavila je da je Iran u srijedu ispalio 15 raketa na američke ciljeve u Iraku. Američka vojska je potvrdila da su najmanje dvije iračke baze u kojoj je stacionirano vojno osoblje predvođeno SAD-om pogođene u 23:30 u utorak. Irak tvrdi da su ispaljene 22 rakete.

VIDEO Iran izveo napad na američku vojnu bazu u Iraku, najavili još snažniji odgovor



Iranski dužnosnici rekli su da Teheran nije htio rat i da su napadi odgovor na ubojstvo Kasema Suleimanija, moćnog generala koji je pokopan nakon nekoliko dana žalosti.

Iranska državna televizija snimila je kako ožalošćeni slave iranski napad.

Američki predsjednik Donald Trump tvitao je da se procjenjuje broj žrtava i štete i da će dati izjavu u srijedu ujutro. “Sve je dobro”, dodao je Trump koji je u prosincu 2018. posjetio napadnutu zračnu bazu Ain al Asad.

Trump o napadu na američke vojne baze: Sve je dobro, projektili su lansirani iz Irana

Jedan izvor je ranije rekao da nema američkih žrtava, dok su drugi američki dužnosnici to odbili komentirati.

Iranska državna televizija objavila je da je ubijeno 80 “američkih terorista” i da su oštećeni američki helikopteri i vojna oprema.

Njemačka, Danska i Norveška objavile su da nijedan njihov vojnik nije ubijen ili ozlijeđen u napadima. Irak je također potvrdio da nema žrtava među iračkim snagama.

Iranski dužnosnici pozvali su Sjedinjene Države da povuku svoje vojnike iz regije i spriječe nova stradanja. Upozorili su također američke saveznike, uključujući Izrael, da ne dopuste napade sa svojih teritorija.

Dužnosnik iz ureda vrhovnog vođe Ali Hamneija rekao je da su raketni napadi “najslabiji” od nekoliko scenarija odmazde. Tvrdi da Iran ima stotinu drugih potencijalnih meta u vidu, objavila je iranska televizija.

Američka agencija zabranila civilnim zrakoplovima let iznad Iraka, Irana i Perzijskog zaljeva

Komentari