Talijanski premijer zavapio protiv mogućeg dolaska suverenista na vlast: Sve kojima je na srcu sudbina Italije pozivam: pomozite nam!

wiki

Talijanski premijer Giuseppe Conte pozvao je u ponedjeljak “proeuropske” i “liberalne” zastupnike da mu se pridruže i spase većinu u koalicijskoj vladi nakon izlaska manje stranke i tako spriječe dolazak na vlast suverenističke desnice.

Usred zdravstvene krize kojom je ovog vikenda opravdano uvođenje novih restriktivnih mjera, koalicijska vlada, na vlasti od rujna 2019., mogla bi pasti nakon ostavke dviju ministrica i državnog tajnika iz redova Italije Vive, omanje stranke koju vodi bivši premijer Matteo Renzi (2014.- 2016.).

U istupu u Zastupničkom domu, gdje njegovi koalicijski partneri, Demokratska stranka (PD, lijevi centrar) i Pokret 5 zvjezdica (M5S, protusistemski) imaju većinu, Giuseppe Conte je branio svoje rezultate i napao bivšeg saveznika Renzija, natuknuvši da će s njim teško sastaviti preustrojenu vladu.

Zastupnici su tijekom večeri, kao što se očekivalo, izglasali povjerenje vladi, ali njezin će pravi ispit biti u utorak, kada će predsjednik Vijeća doći u Senat na rizično glasovanje: bez 18 zastupnika Italije Vive njegova vlada više nema većinu ondje.



“Recimo otvoreno: prošlost se ne može izbrisati. Vrijeme je da okrenemo stranicu”, rekao je nešto ranije Giuseppe Conte, s maskom, za govornicom doma. “Ova zemlja zaslužuje jedinstvenu vladu koja će puno radno vrijeme raditi na dobrobit svojih građana”.

Zatim je zatražio “jasno i transparentnu potporu” svih zastupnika koji se “vide u temeljima najplemenitijih europskih tradicija, liberalnih, pučkih i socijalističkih”, neizravno upozorivši na opasnost dolaska suverenista na vlast. “Sve kojima je na srcu sudbina Italije pozivam: pomozite nam!”, istaknuo je Conte.

Komentari