Talijanski karikaturist usporedio Auschwitz i EU, optužen da vrijeđa žrtve holokausta

Twitter

Mario Improta, kontroverzni talijanski karikaturist, optužen je u ponedjeljak da vrijeđa žrtve holokausta tako što je Europsku uniju usporedio s nacističkim koncentracijskim logorom Auschwitzom.

Improta je u četvrtak na Twitteru objavio karikaturu nazvanu Brexit, na kojoj je prikazan britanski premijer Boris Johnson u prugastoj pidžami kako bježi kroz vrata i maše zastavom Ujedinjenog Kraljevstva.

Vrata podsjećaju na ulaz u Auschwitz, ali na njima ne piše “Arbeit macht frei” (Rad sve oslobađa), već piše “Europska unija”.

Memorijalni centar Auschwitz reagirao je dva dana kasnije.


“‘Arbeicht macht frei’ bila je cinična iluzija SS-a za zatvorenike u Auschwitzu. Te riječi postale su jedan od simbola ljudske mržnje. Bolno je i štetno za sjećanje na Auschwitz i njegove žrtve da vide kako je taj simbol instrumentaliziran i sramotno zloupotrebljen”, odgovorio je memorijalni centar na Twitteru.

“Zbilja?”, odgovorio je Improta.

“Takve stvari bole. To nije samo nepoštovanje prema sjećanju žrtava. Pomislite na bol koju to izaziva preživjelima koji su bili prisiljeni hodati kroz ta vrata. Nitko ne bi trebao sebično instrumentalizirati simbol kako bi dobio publicitet. Sramotno”, replicirao je memorijalni centar.

Karikaturist je uzvratio da je to “satirična karikatura”.

Kao odgovor na kritiku, Improta je objavio novu verziju karikature u nedjelju, na kojoj je EU prikazana kao WC školjka.

U ponedjeljak je rekao kako prekida suradnju s gradom Rimom kako bi “izbjegao stvaranje dodatnih neprilika” za gradonačelnicu Virginiu Raggi.

Improtu je Rim angažirao kako bi popularizirao nova pravila javnog ponašanja grada Rima.

Komentari