Talijanska vlada u krizi: Usred pandemije Conte ostao bez dviju ministrica

wiki

Usred pandemije koronavirusa, talijanska vlada premijera Giuseppea Contea ponovno je u krizi pošto su u srijedu ostavku dale dvije ministrice iz manje stranke Italia Viva bez koje vlada gubi većinu u parlamentu.

Nakon tjedana kritike i prijetnja, čelnik Italije Vive, bivši premijer Matteo Renzi, rekao je na tiskovnoj konferenciji da dvije ministrice iz njegove stranke odlaze iz vlade: Teresa Bellanova (poljodjelstvo) i Elena Bonetti (obitelj).

Bez 18 senatora Italije Vive vlada koju vodi Conte gubi većinu u gornjem domu, ali Zastupničkom domu ima dovoljan broj glasova.

U ovim novim okolnostima Conte može zatražiti glasovanje o povjerenju vladi u parlamentu, nadajući se da će dobiti dovoljan broj glasova u oporbi kako bi nadoknadio odlazak Renzijeve stranke, premda je ta mogućnost malo vjerojatna jer je premijer ocijenio da mu treba “čvrsta” većina a ne potraga za “jednim glasom ovdje ili ondje”.



Druga mogućnost je da premijer dade ostavku i dobije novi mandat od predsjednika Republike Sergija Mattarelle s preustrojenom vladom.

Ova kriza bi ujedno mogla onemogućiti donošenje novog programa državne pomoći vrijednog više milijarda eura za potporu sektorima pogođenim zatvaranjem zbog epidemije virusa.

Komentari