Talibanski glasnogovornik: Izazove li Islamska država ratno stanje, mi ćemo se pobrinut za njih

Foto: Screenshot Youtube/ZDFheute Nachrichten

Glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid danas je dao intervju u kojem je govorio o izazovima formiranja njihove nove države, a dotaknuo se i potencijalnih napada na njihovu vladu.

Reagirat ćemo na prijetnje

Talibani su u problemu jer su se protekli tjedan dogodila čak dva napada koja su organizirali članovi takozvane Islamske države, a danas su im se obratili talibani s riječima da to više ne rade.

Mujahid se prvo obratio afganistanskim državljanima: “Nadamo se da će Afganistanci koji su pod utjecajem Islamske države odustati od svojih akcija kada se uspostavi islamska vlada bez stranih sila”, rekao je glavni talibanski glasnogovornik.

Zatim je govorio i potencijalnim sukobima: “Izazovu li ratno stanje, islamska vlada pobrinut će se za njih. Ako izazovu ratno stanje i nastave svoje akcije, islamska vlada pobrinut će se za njih”, upozorio je.



Talibani ljuti

SAD je tijekom vikenda izveo više napada na položaje Islamske države. U nedjelju su uništili jedno od njezinih vozila s eksplozivom koje je prijetilo zračnoj luci, a talibane to ljuti: “Nisu imali dozvolu za takve operacije. Mora se poštivati našu neovisnost”, rekao je glasnogovornik.

Talibani su obećali formirati “uključivu” vladu, ali tek kada strane snage napuste zemlju: “Važno je uspostaviti vladu, ali to zahtijeva puno strpljenja. Upravo vodimo konzultacije o formiranju vlade na odgovoran način”, rekao je. Zemlja u međuvremenu živi usporeno. Banke, državne službe i druge javne institucije velikim su dijelom zatvorene.

 

Komentari