TALIBANI UVJETUJU Glasnogovornik islamističkog pokreta: Želimo jake i službene diplomatske odnose s Njemačkom

Screenshot: France24/Youtube

“Želimo jake i službene diplomatske odnose s Njemačkom”, rekao je Zabihullah Mujahid,  glasnogovornik islamističkog pokreta u intervjuu za njemačke novine Welt am Sonntag.

Talibani žele i financijsku te humanitarnu pomoć Berlina kao i suradnju u zdravstvu, poljoprivredi i obrazovanju. Takvu vrstu suradnje talibani žele ostvariti i s drugim državama.

Mujahid je istaknuo kako su u prošlosti Nijemci uvijek bili dobrodošli u Afganistanu.

“Nažalost, tada su se pridružili Amerikancima. No to je sada oprošteno”, naglasio je.



Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas najavio je da će Berlin nastaviti pomagati razvoj Afganistana, a jedan od uvjeta za to je da talibani sastave široku vladu u koju će uključiti i predstavnike drugih skupina i manjina.

Podsjetimo, Njemačka je zatvorila svoje veleposlanstvo u Kabulu i prekinula pomoć za razvoj otkako su talibani prošli mjesec osvojili vlast.

Europska unija dogovorila je uvjete za ograničenu suradnju s talibanima. Prvi je uvjet da talibani zajamče da Afganistan neće biti utočište teroristima koji bi mogli napadati druge zemlje kao što je to bilo u prošlosti.

Nadalje, talibani moraju poštivati ljudska prava, posebno žena, sastaviti uključivu vladu, omogućiti neometan dolazak humanitarne pomoći i omogućiti stranim državljanima i Afganistancima koji to žele da napuste zemlju.

Komentari