Talibani ušli u Kabul, predsjednik napustio državu

Afganistan/ilustracija

Talibani su ušli i u glavni grada Kabul. Afganistanski ministar objavio je da vlada predaje vlast u ruke prijelaznoj administraciji.

Visoki dužnosnik afganistanskog ministarstva unutarnjih poslova rekao je da talibani pristižu “sa svih strana” u glavni grad, ali nije naveo detalje. Za sada nema izvještaja o borbama, rekao je za Reuters.

Glasnogovornik talibana Zabihulah Mujahid poručio je priopćenjem da talibani pregovaraju s vladom o mirnoj predaji Kabula. “Talibanski borci čekaju na svim ulazima u Kabul do dogovora o mirnom i zadovoljavajućem transferu vlasti”.

Dužnosnik ureda predsjednika Ašrafa Ganija kazao je da Gani razgovara s američkim izaslanikom za Afganistan Zalmayom Khalilzadom i visokim dužnosnicima NATO-a. Potom je Reuters, pozivajući se na visokog dužnosnika ministarstva unutarnjih poslova, objavio da je Gani u međuvremenu napustio zemlju.



Vlast bi mogla biti predana prijelaznoj vladi, napisao je na Twitteru trenutni ministar unutarnjih poslova Abdul Satar Mirzakaval. “Neće biti napada na grad. Dogovorena je mirna predaja”.

Posljednjih dana su brojni Afganistanci napustili domove u unutrašnjosti i stigli u Kabul, strahujući od povratka radikalno islamističke vladavine.

Američki dužnosnici rekli su da se njihovi diplomati helikopterima prevoze do zračne luke iz veleposlanstva u utvrđenoj četvrti Vazir Akbar Kan.

Komentari