Talibani napreduju munjevito, zauzeli već drugi veliki grad i središte pokrajine

Ilustracija Foto: Flickr

U kontekstu američkog povlačenja talibani brzo napreduju protiv vladinih snaga u Afganistanu, a upravo su zauzeli već drugi veliki grad.

Nakon što su jučer talibani zauzeli Zaranj, glavni grad sjeverne pokrajine Nimroz, što je ujedno bio i prvi put da su zauzeli glavni grad neke pokrajine, sada su zauzeli još jednu pokrajinsku prijestolnicu.

Talibani su u subotu zauzeli Šebergan, glavni grad pokrajine Džavzdžan. Riječ je drugoj pokrajinskoj prijestolnicikoja im je pala u ruke bez većeg otpora vladinih snaga.

“Nažalost, talibani su zauzeli grad Šebergan”, rekao je Kader Malia, čelnik pokrajine Džavzdžan dodavši da su se “afganistanske snage i dužnosnici povukle prema zračnoj luci”.



Prema snimkama koje se šire društvenim mrežama, talibani su zauzevši zatvor na sjeveru pokrajine, oslobodili sve zatvorenike. U opsadi grada smrtno je stradalo 11 civila, a 38 ih je ranjeno. Ozlijeđeni su prevezeni u glavnu gradsku bolnicu.

Pokrajina je uporište maršala Abdula Rašida Dostoma, moćnog vođe uzbekistanske milicije koji je navodno poznat po barbarstvu te često mijenja strane.

Komentari