Talibani konačno sastavili vladu u kojoj nema niti jedne žene

Screenshot: France24/Youtube

Kako je objavila agencija dpa, talibanska vlada u utorak je objavila imena preostalih članova svoje vlade. Kako se i očekivalo, na novoj listi ponovno nema niti jedne žene.

Vrhovni vođa talibana, Amir-ul Mominin, dekretom je predstavio 17 članova vlade, prema riječima višeg glasnogovornika islamista, Zabiulaha Mujahida.

U novoj vladi, za ministra trgovine izabran je čovjek koji dolazi iz sjeveroistočne regije Pandžšir, a jedan od zamjenika u ministarstvu zdravstva izabran je iz redova manjinske etničke grupe Hazara, naveo je Mujahid.

Talibani su se pritom uvelike vodili kriterijima profesionalnosti, ustvrdio je.



Podsjetimo, prošlo je mjesec dana otkad su talibani preuzeli vlast, no nijedna zemlja ih nije službeno priznala kao legitimnu vladu Afaganistana.

Mujahid je rekao da je dužnost međunarodne zajednice i zemalja u regiji da uspostave diplomatske veze s novom afganistanskom vladom te da se nadaju da će biti priznati u bliskoj budućnosti.

Pitanje inkluzivnosti je ključno, dok vlade diljem svijeta važu hoće li priznati talibane te ponovno omogućiti pomoć o kojoj zemlja ovisi.

Članovi talibanske vlade objavljeni su u vrijeme porasta stope nezaposlenosti te još raširenijeg siromaštva, kao rezultat iznenadnog pada vlade te prestanka međunarodnog financiranja.

Komentari