ŠTO SVIJET OČEKUJE OD BIDENA? Europski lideri nadaju se transatlantskom paktu, Rusija i Kina poslali poruke!

Svjetski čelnici u srijedu su nakon prisege čestitali novom američkom predsjedniku Joeu Bidenu i potpredsjednici Kamali Harris, izražavajući oprezni optimizam oko budućih odnosa.

Britanski premijer Boris Johnson čestitao je Bidenu nakon što je prisegnuo kao predsjednik i Kamali Harris, prvoj američkoj potpredsjednici, na njezinoj „povijesnoj inauguraciji“, prenosi agencija dpa.

“Američko vodstvo ključno je za pitanja važna za sve nas, od klimatskih promjena do covida, pa se radujem suradnji s predsjednikom Bidenom“, napisao je Johnson koji je imao dobre odnose s bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom, ipak ga osudivši nakon nasilnih upada njegovih pristaša u Kapitol prije dva tjedna.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron na Twitteru je na engleskom jeziku čestitao Bidenu, na “najznačajniji dan za američki narod”.



“Zajedno smo. Bit ćemo jači u borbi protiv izazova našeg vremena. Snažniji u izgradnji budućnosti, zaštiti naše planete. Dobrodošli nazad u Pariški sporazum“, napisao je francuski čelnik, referirajući se na svjetski dogovor o borbi protiv klimatskih promjena koji je Bidenov prethodnik napustio.

Loša šala

Španjolski premijer Pedro Sanchez je u govoru rekao kako je Bidenov trijumf „pobjeda demokracije nad ultradesnicom i njezine tri metode – masovnom obmanom, nacionalnom podjelom i zloupotrebom, nekad i nasilnom, demokratskih institucija“.

“Prije pet godina smo mislili da je Trump loša šala, no pet godina kasnije shvaćamo da je ugrozio najmoćniju svjetsku demokraciju“, kazao je socijalistički premijer.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je nakon Bidenove inauguracije govorio o produženju ugovora o kontroli naoružanja. „Rusija i njezin predsjednik žele očuvati taj dogovor. Ako će naši američki kolege pokazati političku volju za očuvanjem tog pakta produživši ga, to samo možemo pozdraviti“.

Čestitke iz EU

Čelni ljudi europskih institucija čestitali su u srijedu novom američkom predsjedniku Joeu Bidenu i potpredsjednici Kamali Harris na preuzimanju dužnosti.

“Želim sve najbolje predsjedniku Bidenu i potpredsjednici Harris u njihovom planu okupljanja američkog naroda i izlaska zemlje iz pandemije”, napisao je na Twitteru predsjednik Europskog vijeća Charles Michel. Poželio je također “oživljavanje odnosa EU-a i SAD-a”..

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen je čestitajući novim američkim čelnicima zahvalila na “inspirativnom govoru na inauguraciji i ponudi za suradnju”.

“Europa je spremna za novi početak”, poručila je von der Leyen.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell je rekao da se EU veseli “otvaranju novog poglavlja u transatlantskim odnosima i suradnji u rješavanju brojnih kriza”.

Talijanski premijer Giuseppe Conte na Twitteru je napisao kako je „ovo velik dan za demokraciju“, ne samo za SAD.

Italija je spremna „sa SAD-om se suočiti s izazovima za našu zajedničku međunarodnu agendu”.

Papao Franjo iz Vatikana je poručio Bidenu, drugom katoličkom predsjedniku u povijesti Sjedinjenih Država nakon Johna F. Kennedyja, da se moli da Bog vodi njegove napore za “promicanje pomirbe i mira u Sjedinjenim Državama i među narodima svijeta, za unapređenje općeg dobra”.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, blizak Trumpu, također je izrazio optimizam oko budućih odnosa Izraela i SAD-a pod novim vodstvom.

U videoporuci čestitke rekao je da se „raduje suradnji s njima kako bi se dodatno osnažio američko-izraelski savez“, kako bi se dalje radilo na miru između židovske i arapskih država te kako bi se zajednički suočilo sa zajedničkim prijetnjama, „prvenstveno Iranom“.

Kina i Iran

Uoči inauguracije u srijedu opreznu nadu u obnovu odnosa izrazile su i druge države.

Kina se nada “suradnji korisnoj za obje strane“, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova u Pekingu, dodavši da će Kina i dalje štititi svoje nacionalne interese i sigurnost i neće pristajati na klevetu SAD-a.

Kina je u vrijeme Bidenove inauguracije objavila da uvodi sankcije za tridesetak dužnosnika administracije bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, među kojima i njegovom državnom tajniku Mikeu Pompeu zbog “povrede njezinog suvereniteta”.

Novi američki državni tajnik Anthony Blinken, nasljednik Mikea Pompea, u utorak je naveo Kinu kao središnji izazov za SAD.

Iran je pak objavio da je u principu spreman riješiti nesuglasice sa SAD-om, no da je na Washingtonu da poduzme prvi korak.

“Sve što oni poduzmu, mi ćemo isto poduzeti. Ni više ni manje“, kazao je iranski predsjednik Hasan Rouhani na državnoj televiziji.

Referirajući se na sporazum između Teherana i svjetskih sila iz 2015., Rohani je rekao da će Iran biti ozbiljan oko ispunjavanja svojih obaveza iz tog ugovora ako će to učiniti i Biden.

Demokratov prethodnik napustio je taj dogovor i uveo nove sankcije Iranu, nakon čega je ta bliskoistočna država počela otvoreno kršiti dijelove sporazuma.

Nekoliko sati prije Bidenove prisege, Rohani je pozdravio i odlazak “tiranina” Donalda Trumpa, za kojeg je rekao da odlazi u “ropotarnicu povijesti”. “Era još jednog tiranina dolazi kraju i danas je posljednji dan njegove grozne vladavine”, dodao je.

Povratak u WHO

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas napisao je na Twitteru da očekuje da će se SAD vratiti u Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) i klimatski sporazum.

“Nećemo uvijek imati isto mišljenje kao i nova vlada, no učinit ćemo sve što možemo da pronalazimo rješenja“, poručio je njemački šef diplomacije.

Tinejdžerska klimatska aktivistica Greta Thunberg na Twitteru se oprostila od Trumpa, parodirajući njegovu objavu kojom joj se narugao nakon emocionalnog govora na samitu o klimi u New Yorku.

“Čini se kao veoma sretan starac koji se raduje svijetloj i lijepoj budućnosti. Tako lijepo za vidjeti“, napisala je Šveđanka uz fotografiju na kojoj Trump ulazi u helikopter kojim je napustio Bijelu kuću.

Komentari