Svjetska zdravstvena organizacija upozorava na nepravednu podjelu cjepiva: Svijet je na rubu moralnog sloma

cfr

Globalna borba za cjepivo pojačala se kad se počeo širiti novi soj virusa.

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejesus rekao je u ponedjeljak da je svijet na rubu “katastrofalnog moralnog sloma” u raspodjeli cjepiva protiv covida-19 pozivajući države i proizvođače da pravednije podijele cjepivo širom svijeta.

Glavni ravnatelj WHO-a rekao je da su izgledi za pravedniju raspodjelu pod “ozbiljnim rizikom” upravo kada program distribucije cjepiva COWAX namjerava početi s distribucijom cjepiva sljedeći mjesec.

On je primijetio da su prošle godine potpisana 44 bilateralna dogovora, a najmanje 12 je već potpisano ove godine.



“To bi moglo odgoditi isporuke COVAX-a i stvoriti scenarij zbog kojeg je COWAX i pokrenut kako bi se izbjeglo gomilanje, kaotično tržište, nekoordiniran odgovor i nastavak socijalnih i gospodarskih poremećaja.

Takav ‘prvo meni’ pristup ostavlja najsiromašnije zemlje i najranjivije u opasnosti, rekao je na otvaranju godišnjeg sastanka izvršnog odbora organizacije u virtualnom formatu.

“Takvi će postupci na kraju samo produljiti pandemiju”, naglasio je.

Globalna borba za cjepivo pojačala se kad se počeo širiti novi soj virusa.

Tedros je kao primjer nejednakosti naveo činjenicu da je više od 39 milijuna doza cjepiva primijenjeno u 49 zemalja s višim prihodima, dok je u jednoj siromašnoj zemlji dano samo 25 doza.

Komentari