SVIJET U BORBI PROTIV VIRUSA Australija proglasila izvanredno stanje; U Kini u nedjelju 16 novih slučajeva zaraze koronavirusom; U Africi broj zaraženih konstantno raste

Reuters / Twitter

Svijet je zahvatila pandemija koronavirusa te se svaka zemlja trudi širenje suzbiti što je prije moguće.

Izvanredno stanje u Australiji

U Australiji je dosad zabilježeno gotovo 300 slučajeva oboljenja, kao i pet smrtnih ishoda zbog zaraze koronavirusom. Na teritoriju australskog glavnog grada Canberre, kao i u drugoj najnaseljenijoj saveznoj državi Viktoriji, u ponedjeljak je tako proglašeno izvanredno stanje, kojim se zdravstvenim dužnosnicima daju velike ovlasti u borbi protiv širenja koronavirusa, što između ostalog uključuje mogućnost izdavanja naredbi o karanteni za cijela naselja.

Za područje glavnog grada izvanredno stanje će trajati najmanje tjedan dana, a za Viktoriju jedan mjesec.

U New Yorku i Los Angelesu zatvaranje restorana, barova i kulturnih okupljališta

Gradonačelnici New Yorka i Los Angelesa, dva najveća grada u SAD-u, u nedjelju su objavili da su naredili zatvaranje gradskih restorana, kazališta, barova i filmskih kuća u pokušaju da se uspori širenje koronavirusa.


Bilo koji restoran, bar ili kafić koji prodaje hranu moći će to činiti samo dostavom ili će pak građani preuzimati hranu ispred radnje, objavili su dužnosnici.

“Virus se može brzo proširiti bliskim interakcijama koje Njujorčani imaju u restoranima, barovima i mjestima u kojima sjede blizu jedni drugima. Moramo to prekinuti,” rekao je Bill de Blasio, gradonačelnik New Yorka, grada “koji nikad ne spava”.

Oba gradonačelnika ističu da ovo nije bila laka odluka.

“Ta su mjesta dio srca i duše našeg grada. Dio su onoga što znači biti Njujorčanin. No naš se grad suočava s neviđenom prijetnjom i moramo odgovoriti ratničkim mentalitetom”, poručio je njujorški gradonačelnik.

Još nema riječi o tome koliko dugo će ugostiteljske radnje i kulturna okupljališta u New Yorku ostati zatvorena, a de Blasiov ured nije odgovorio na upit Reutersa za više detalja o ovoj izvršnoj naredbi, koju gradonačelnik planira objaviti u ponedjeljak.

Očekuje se da će se više od 50 tisuća restorana u New Yorku zatvoriti do utorka u 9 sati, a prema podacima nacionalnog udruženja, restorani ostvaruju više od 51 milijarde dolara godišnjeg prihoda i imaju više od 800 tisuća zaposlenih.

“Proći ćemo kroz ovo, no dok se to ne dogodi, moramo podnijeti sve potrebne žrtve kako bismo pomogli našim sugrađanima”, rekao je de Blasio.

Ukaz gradonačelnika Los Angelesa Erica Garcettija stupa pak na snagu od ponoći po lokalnom vremenu, odnosi se i na rekreacijske centre, a na snazi će biti najmanje do 31. ožujka, s mogućnošću produljenja.

U Kini u nedjelju 16 novih slučajeva zaraze koronavirusom

Kina i Južna Koreja u nedjelju bilježe manji broj novih slučajeva zaraze koronavirusom u odnosu na dan ranije, pri čemu je u Kini treći dan zaredom veći broj “uvezenih” novih slučajeva nego onih koji se prenose lokalno, zbog čega su pooštrene mjere za međunarodne putnike.

Kina je u nedjelju izvijestila o ukupnom padu novih koronavirusnih zaraza, no veliki gradovi poput Pekinga i Šangaja nastavljaju borbu sa slučajevima zaraženih putnika koji dolaze iz inozemstva, piše Reuters.

Kina je u nedjelju imala 16 novih potvrđenih slučajeva zaraze, objavila je u ponedjeljak Nacionalna zdravstvena komisija, što je 20 slučajeva manje nego dan ranije. Ukupni broj potvrđenih slučajeva u Kini time doseže brojku od 80.860.

Od novih slučajeva, 12 zaraza je bilo uvezeno, što je treći dan zaredom da su takvi slučajevi premašili broj onih koji se prenose lokalno.

Peking i provincija Guangdong su tako zabilježili po četiri takva slučaja, Šangaj dva, a provincije Yunnan i Gansu po jedan, čime je ukupan broj uvezenih slučajeva porastao na 123.

Kina je pooštrila provjere međunarodnih putnika, a glavni grad Peking zahtijeva da svi koji dođu iz inozemstva budu premješteni u gradske karantene na dva tjedna, počevši od ponedjeljka.

Novi slučajevi zaraze koronavirusom koji se prenose lokalno, njih četiri, u nedjelju su zabilježene u Wuhanu, epicentru epidemije i glavnom gradu provincije Hubei.

Broj umrlih od izbijanja krize u Kini do kraja nedjelje je dosegao brojku 3.213, što je 14 smrtnih slučajeva više nego prethodnog dana, a svi su zabilježeni u provinciji Hubei.

Sve manje novozaraženih u Južnoj Koreji

Južna Koreja u ponedjeljak je izvijestila o 74 nove zaraze koronavirusom, što je malo manje nego prethodnog dana, čime je ukupan broj slučajeva porastao na 8.236, s ukupno 75 smrtnih ishoda.

Nove zaraze su u opadajućem trendu, a najnoviji podaci su daleko ispod vrhunca od 909 novih slučajeva dosegnutih 29. veljače, i neznatno niže od 76 slučajeva dan ranije, piše Reuters.

U Gvatemali preminuo 85-godišnji muškarac

Ministar zdravlja Gvatemale Hugo Monroy u nedjelju je objavio da je u toj zemlji zabilježen prvi smrtni slučaj od zaraze koronavirusom, a riječ je o 85-godišnjem muškarcu koji je nedavno posjetio Madrid.

Osoba do subote nije pokazivala siptome bolesti, u nedjelju rano ujutro liječnici su potvrdili virus, a kasnije istog dana muškarac je umro u privatnoj bolnici.

Neke zemlje Srednje Amerike uvele su znatna ograničenja stanovništvu u namjeri obuzdavanja širenja virusa u regiji, pa je tako primjerice Honduras zabranio okupljanje s više od 50 ljudi.

Smrtni slučaj u Gvatemali jedan je od prvih na području Srednje Amerike, a ranije ovog tjedna o smrtnom slučaju izvijestila je i Panama.

U Africi broj zaraženih u stalnom porastu

Koronavirus prisutan je u najmanje 26 zemalja na afričkom kontinentu, a broj slučajeva zaraženih stalno se povećava.

Južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa, čija je zemlja zabilježila 61 slučaj zaraze, tako je proglasio stanje nacionalne katastrofe i upozorio da bi posljedice virusa mogle imati “potencijalno trajan” utjecaj na to najrazvijenije gospodarstvo kontinenta, koje je već u recesiji.

Mjere koje će Južnoafrička Afrika između ostalih poduzeti tako uključuju zabranu putovanja u i iz zemalja poput Italije, Njemačke, Kine i Sjedinjenih Država, svakom stranom državljaninu koji je posjetio zemlje visokog rizika u proteklih 20 dana bit će odbijena viza, dok će Južnoafrikanci koji su posjetili te zemlje biti podvrgnuti testiranju i karanteni pri povratku kući.

Kenijski predsjednik Uhuru Kenyatta objavio je da njegova vlada obustavlja putovanja iz bilo koje zemlje s prijavljenim slučajevima virusa COVID-19.

U zemlju, koja ima tri oboljela od koronavirusa, tako će moći ući samo kenijski državljani, kao i svi stranci s važećim dozvolama boravka, pod uvjetom podvrgavanja samoizolaciji.

Gana, koja zasad ima šest zaraženih, od utorka će zabraniti ulazak svakome tko je boravio u zemlji u kojoj je u proteklih 14 dana zabilježeno najmanje 200 slučajeva koronavirusa, a zabrana se neće odnositi samo na državljane Gane.

Kao i čelnici većine ostalih afričkih zemalja, i ganska predsjednica Nana Akufo-Addo objavila je da će sveučilišta i škole biti zatvoreni od ponedjeljka do daljnjeg, dok će javna okupljanja biti zabranjena četiri tjedna.

Nakon što je u subotu zabilježila prva dva slučaja zaraze, Namibija je naredila zatvaranje škola na mjesec dana, Džibuti, iako nema potvrđeni slučaj virusa COVID-19, u nedjelju je objavio da obustavlja sve međunarodne letove, dok je Tanzanija, zasad također bez oboljelih, otkazala avionske letove s Indijom.

EUROPA U BORBI PROTIV EPIDEMIJE Turska zabilježila najveći dnevni broj novih zaraženih; Slovenija zatvara zračni promet

Komentari