Mjanmarska vojska ubila 90 prosvjednika među njima 6 djece. Svijet osudio krvoproliće

Ministri obrane 12 zemalja, uključujući SAD, Veliku Britaniju, Japan i Australiju, u nedjelju su osudili upotrebu vatrenog oružja  mjanmarskih snaga reda protiv prosvjednika.

Krvoproliće se dogodilo dan ranije kada je, nakon što je policija otvorila vatru na prosvjednike, poginulo najmanje 90 ljudi, uključujući i nekoliko djece.

“Profesionalna vojska slijedi međunarodne standarde djelovanja i odgovorna je za zaštitu naroda kojemu služi, a ne da mu nanosi zlo. Pozivamo mjanmarske oružane snage da zaustave nasilje i da s narodom rade na vraćanju poštovanja i vjerodostojnosti koje su izgubili zbog svojih akcija”, piše u zajedničkoj izjavi.

Ubijeno šestoro djece

Prosvjednici protiv vojnog puča od 1. veljače izašli su u subotu, na dan kada je vojska slavila Dan oružanih snaga, na ulice Yangona, Mandalaya i drugih gradova oglušujući se na upozorenje da bi se moglo u njih pucati.



“Pučističke snage su pucale iz strojnica u stambenim četvrtima. Ubijeno je mnogo civila, a među njima i šestero djece između 10 i 16 godina”, objavilo je Udruženje za pomoć političkim zatvorenicima (AAPP).

Prema podacima aktivističke skupine najnovije žrtve pridodaju se broju od najmanje 328 ubijenih u gušenju prosvjeda koji su izbili nakon svrgavanja vlade Aung San Suu Kyi.

Komentari