Svijet na udaru četvrtog vala korone

Ilustracija Foto: Twitter

Svijetu prijeti i četvrti val zbog ubrzanog širenja delta soja. Od početka pandemije prijavljeno je više od 198 milijuna slučajeva, a preminulo je 4 milijuna 229 tisuća osoba. Prošloga tjedna u svijetu je prijavljeno četiri milijuna novih slučajeva. U nekim zemljama došlo je do pobune protiv epidemioloških mjera. 

Treći vikend zaredom u Francuskoj se prosvjeduje protiv ograničenja. Negoduje se i zbog obaveznog cijepljenja za određena zanimanja i sve šire uporabe zdravstvenih propusnica.

Nezadovoljan epidemiološkim mjerama, jedan Francuz postavio je plakate na kojima predsjednika Macrona uspoređuje s Hitlerom.

“Nisam očekivao da će me tužiti, da će predsjednik tužiti francuskog građanina. Svi su Charlie kada podupiru prikazivanje proroka Muhameda, no kada se predsjednik prikaže kao diktator, to je blasfemija”, rekao je Michel-Ange Flori, vlasnik marketinške agencije.



Zakon o ‘vrijeđanju predsjednika’ ukinut je 2013., no gdje je granica.

“Pitanje je je li to zloporaba slobode govora, prekoračenje tolerancije prema političkoj kritici ili je unutar zakona”, pita se odvjetnik Basile Ader. 

Za cijepljenje se nudi i novac

Grad New York i istoimena savezna država u zamjenu za cijepljenje nude od stipendija, preko besplatne vožnje podzemnom željeznicom do ulaznica za muzeje i sportska natjecanja. Sada nude i novac.

“Odgađao sam cijepljenje, no potrebno mi je zbog odlaska na fakultet. I tako sam se odlučio cijepiti i uzeti svojih 100 dolara”, istaknuo je Bradley Sharp, student, New York.

Nakon 18 mjeseci Broadway se sprema otvoriti vrata gledateljima, ali samo cijepljenima. U tamošnjim kazalištima radi oko 90 tisuća ljudi, a New Yorku donose znatne prihode, no sigurnost prije svega, i to za sve.

“Svi stariji od 12 godina moraju biti cijepljeni i imati dokaz o tome. Dužni su nositi i masku”, naglasila je Charlotte St. Martin, čelnica udruge “Broadway League”.

Raste broj zaraženih u Australiji

Sve je više zaraženih u Australiji. U Sydneyju je policija ogradila poslovnu četvrt kako bi spriječila prosvjed protiv zatvaranja.

“Delta-varijanta širi se i među mlađima. Od 210 slučajeva lokalne transmisije, dvije trećine osobe su mlađe od 40 godina”, rekao je Brad Hazzard, ministar zdravstva Južnog Walesa.

U protekla četiri tjedna broj zaraženih skočio je za 80 posto, upozorava Svjetska zdravstvena organizacija. Virus se promijenio. Brži je i lakše se prenosi među ljudima.

“Ljudi stalno traže čarobni prah. On ne postoji. Jedino što imamo je cjepivo”, rekao je Mike Ryan, Svjetska zdravstvena organizacija, prenosi HRT.

 

Komentari