Švicarska kupuje 36 borbenih aviona F-35 za 15,5 milijardi švicarskih franaka

Savezno vijeće (vlada) Švicarske predložilo je parlamentu kupnju 36 američkih borbenih aviona F-35 i pet zemaljskih sustava potuzračne obrane Patriot. Rezultat je to natječaja ‘Zrak 2030’ na kojem su sudjelovale razne države i ponuđači.

Prema evaluciji zrakoplovi F-35 američkog proizvođača Lokheed Martin te Rayethonov PZO sustav Patriot pokazali su se sveukupno cjenovno najprihvatljivijima te najpozdanijima za zaštitu švicarske populacije od prijetnji iz zraka, priopćilo je Savezno ministarstvo obrane, civilne zaštite i sporta.

Na natječaju su ponuđena četiri nova višenamjenska borbena aviona; Eurofighter iza kojeg stoje tri velike europske kompanije (njemačko-španjolski Airbus, talijanski Leonardo i britanski BAE Systems), zatim Rafale francuskog proizvođača Dassault, F/A-18E/F Super Hornet američkog Boeinga te već spomenuti F-35.

Na natječaju za novi sustav protuzračne obrane konkurent američkom Patriotu bio je zemaljska verzija sustava Aster 30 francusko-talijanskog proizvođača Eurosam.



Prema evaluaciji F-35 je imao najbolji rezultat zbog izrazitetehnološke prednosti nad drugim kandidatima, dok su istovremeno njegovi ukupni troškovi nabavke i korištenja tijekom životnog vijeka od 30 godina, iznose 15,5 milijardi švicarskih franaka, što je dvije milijarde franaka jeftinije od sljedeće najniže ponude.

Ovakva odluka i evaluacija zaista iznenađuje budući da su neki zrakoplovni portali prognozirali Rafale kao potencijalnog pobjednika natječaja. Isto tako F-35 se dosad našao na nizu kritika zbog višestrukog premašivanja namjenjenog proračuna za razvoj, visoke pojedinačne cijene, skupog održavanja i niza ‘dječjih bolesti’ koje se pojavljuju kod tog novog zrakoplova.

Isto tako F-35 na kraju nije ispunio očekivanja o zamijeni niza starijih letjelica, pa tako F-16 ostaje u službi do 2048. godine, a nabavljaju se i nove inačice F-15 zrakoplova. Uz to SAD razvija i novi dvomotorni borbeni avion ‘starije’ 4,5. generacije koji bi bio jeftiniji za eksplotaciju od F-35.

Spominje se i kako se Rafale pokazao najboljim na evaluacijama prilikom posljednjeg natječaja prije gotovo 10 godina. Međutim, prednost je tada dana Švedskom Gripenu zbog povoljnije cijene u jeku gospodarske krize.

No i od Gripena na kraju nije bilo ništa jer su se građani Švicarske usprotivili referendumom 2014. godine kojim se odustalo od nabave 22 nova zrakoplova. Riječ je bila o natječaju za zamjenu zastarjelih zrakoplova F-5E.

U međuvremenu se približio i datum isteka resursa za novije F/A-18 zrakoplove. Riječ je naravno o inačici iz osamdesetih godina, starijoj od novoponeđenih Boeingovih F/A-18E/F Superhorneta. Novi natječaj odobren je referendumom prošle godine te je natječaj napokon završen. No, budući da novi odabir teži 15,5 milijardi franaka, parlamentarna ljevica najavljuje novi referendum kojim žele odbaciti i ovaj drugi pokušaj nabave borbenih aviona.

Zanimljivo i kako Švicarska koja je površinom manja od Hrvatske (iako mnogo bogatija), izdvaja toliki iznos za zaštitu zračnog prostora, dok se u Hrvatskoj izdvajanje manje od milijarde eura za 12 zrakoplova Rafale smatra preskupim od strane pojedinaca.

Komentari