Svi putnici koji iz Španjolske dolaze u Britaniju morat će u karantenu

Twitter

Svi putnici iz Španjolske morat će u karantenu po dolasku u Škotsku od suboe u ponoć radi suzbijanja pandemije, objavila je škotska vlada i dodala da će je potvrditi i vlada Ujedinjene Kraljevine, a Madrid je reagirao izjavom da je Španjolska sigurna zemlja.

“Španjolska će biti uklonjena s popisa zemalja za dolazak iz kojih nije propisana karantena i to zbog povećanog broja zaraženih koronavirusom (Covid-19) zadnjih nekoliko dana”, priopćila je škotska vlada.

Ta mjera nanijet će velik udarac španjolskom turizmu koji pokušava spasiti dio sezone pošto je sektor pretrpio velike gubitke zbog mjera izolacije ranije ove godine.

Mjera će i teško pogoditi zrakoplovne prijevoznike i putničke agencije koje mukotrpno pokušavaju opstati.



Nešto poslije odluku o karanteni najavila je i vlada Sjeverne Irske.

Škotska vlada dodaje da je takvu odluka donijela i vlada Ujedinjene Kraljevine (UK) te se ona primjenjuje na putnike koji iz Španjolske dolaze u Sjevernu Irsku, Wales i Englesku kako bi se spriječilo širenje virusa

UK se sastoji od četiri konstitutivna dijela – Engleske, Škotske, Walesa i Sjeverne Irske – i svaka od njih određuje vlastitu politiku prema pandemiji, ali većinom donosi slične odluke.

Britanska vlada objavit će tu odluku koja treba stupiti na snagu nakon ponoći, izvijestio je u subotu navečer list Sunday Times.

“Drugi val covida-19 potaknuo je na donošenje odluke da se Španjolska isključi s popisa sigurnih zemalja”, piše urednik lista Tim Shipman.

Španjolska je sigurna

Britansko ministarstvo zdravstva nije bilo dostupno za komentar, no reagirala je španjolska vlada.

Španjolska je sigurna zemlja s lokaliziranim, izoliranim i kontroliranim žarištima koronavirusa, objavila je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova u Madridu.

Španjolska “poštuje odluke Ujedinjene Kraljevine” i u kontaktu je tamošnjim vlastima, rekla je.

Broj zaraženih koronavirusom raste zadnjih tjedana u Španjolskoj zbog čega je mjere poduzelo nekoliko europskih zemalja.

U petak je Norveška objavila da će nametnuti desetdnevnu karantenu za dolaske putnika iz Španjolske i ta je mjera na snazi od danas, a Francuska je savjetovala svoje državljane da ne putuju u španjolsku pokrajinu Kataloniju.

Britanci čine velik udio u španjolskom turizmu. Lani je 83,7 milijuna turista putovalo u Španjolsku od čega 18,08 milijuna bilo Britanaca.

Španjolska ministrica vanjskih poslova Arancha Gonzalez Laya ustvrdila je da je sigurnost u njezinoj zemlji visoka. “Španjolska je sigurna zemlja”, rekla je za CNN.

Komentari