Svi kontakti se moraju testirati, bez obzira imaju li simptome ili ne

profimedia

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) priopćila je da se sve osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženima covidom-19 moraju testirati, pokazivale one simptome ili ne.

To je preporuka stručnjaka WHO-a, upitanih na konferenciji za novinare o stanju u Sjedinjenim Američkim Državama gdje su epidemiolozi ocijenili da testovi nisu potrebni za one koji nemaju simptome bolesti.

U odgovoru na pitanja novinara o toj temi, epidemiologinja WHO-a Maria van Kerkhove nije komentirala stanje u SAD-u, ali je rekla da ta UN-ova agencija preporučuje da se, ako je moguće, svi “kontakti testiraju, neovisno o razvoju simptoma”.

“Znamo da osobe koje imaju simptome prenose virus, a znamo i da osobe koje nemaju simptome također mogu prenijeti virus”, izjavila je.

Ona je naglasila važnost testova koji bi se trebali upotrijebiti za pronalaženje aktivnih slučajeva i njihovo izoliranje i za traženje njihovih kontakata.

Promjena američkih smjernica je diskretno obavljena u ponedjeljak na stranici Centra za prevenciju i borbu protiv bolesti (CDC), a mediji su upozorili na upliv Bijele kuće na tu odluku.

Predsjednik Donald Trump je više puta ocijenio da njegova zemlja treba manje testirati i da testovi daju lošu sliku vođenja pandemije koronavirusa u Sjedinjenim Američkim Državama.

Podaci iz SAD-a govore o više od 5,8 milijuna potvrđenih slučajeva covida-19 i blizu 180.000 umrlih.

Komentari