Švedski političar nominirao Trumpa, Vučića i Hotija za Nobelovu nagradu za mir

Foto: Profimedia

Zbog posredničke uloge u uspostavi diplomatskih odnosa između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Izraela američki je predsjednik nominiran za Nobelovu nagradu, dok je u istom tjednu američka administracija, zajedno s kosovskom i srpskom vladom, također nominirana za Nobelovu nagradu za mir.

Zastupnik Kršćanskih demokrata u švedskom parlamentu Magnus Jacobsson u petak je nominirao vlade Srbije, Kosova i SAD-a za Nobelovu nagradu za mir, nakon što je potpisan sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa između Kosova i Srbije.

Jacobsson je kazao da nominira tri vlade “zbog zajedničkog rada na miru i ekonomskom razvoju”.

“Trgovina i komunikacija važni su temelji za mir”, objavio je na Twitteru.



Premijer Kosova Avdullah Hoti i predsjednik Srbije Alekandar Vučić susreli su se u Washingtonu prošloga tjedna te su u Bijeloj kući 4. rujna potpisali sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa.

Trumpova administracija nedavno je bila posrednik prilikom uspostave diplomatskih odnosa između Izraela i UAE-a, čiji će lideri u utorak službeno potpisati sporazum u Washingtonu, a Trump će biti prisutan.

Bahrein je također objavio u petak da će uspostaviti diplomatske odnose s Izraelom, što je Trump nazvao povijesnim događajem.

Zbog sporazuma Kosova i Srbije Izrael je postao 116. zemlja koja je priznala Kosovo.

Trumpovi potezi na Bliskom istoku nisu bili neprimijećeni.

U srijedu ga je, zbog uloge u normalizaciji odnosa između UAE-a i Izraela, za Nobelovu nagradu za mir nominirao zastupnik desne Napredne stranke u norveškom parlamentu Christian Tybring-Gjedde.

Svi političari na nacionalnoj razini i čelnici država mogu predložiti kandidata za Nobelovu nagradu za mir.

Prije dvije godine Trumpa je nominirao za Nobelovu nagradu isti norveški političar zbog rada na pomirenju Sjeverne i Južne Koreje.

Trumpov prethodnik Barack Obama dobio je Nobelovu nagradu za mir 2009. zbog “izvanrednih napora k jačanju međunarodne diplomacije i suradnje među narodima”.

Komentari